Blekers plan voor Hedwigepolder weer niet zeker van Europees fiat

DEN HAAG - 'Het is voor het eerst dat de Nederlandse regering een alternatief heeft geformuleerd dat door de Europese Commissie aangemerkt wordt als ecologisch equivalent voor volledige ontpoldering van de Hedwige.'


Met deze, op gedragen toon verkondigde volzin begon CDA-staatssecretaris Henk Bleker zijn antwoord in het Kamerdebat over natuurherstel in Zeeland. Zojuist had hij van de Europese Commissie vernomen dat die ging instemmen met zijn alternatieve plan. 'Morgen komt de brief.' Bleker bracht het als historisch moment, een triomf. Ook al gaat alsnog 300 hectare polder onder water, in weerwil van het regeerakkoord en precies zoals de Europese Commissie al die jaren eiste.


Een paar minuten later alweer was het chaos troef, zoals gebruikelijk is geworden in dit dossier. De smartphones van de Kamerleden bliepten: de Europese Commissie ontkende doodleuk ergens mee te hebben ingestemd. Er komt op zijn vroegst maandag een brief, en daarin zouden vooral vragen staan, géén formele instemming. Later werd dat weer bijgesteld: misschien toch vrijdagavond en toch positief. Bleker had toen al gezegd: 'Misschien komt die brief wel dinsdag.'


Bijna vijf uur duurde de eerste termijn van het 'definitieve debat' dat toch een tussenstand bleek; volgende week gaat de Kamer verder. Vooral CDA en PVV kregen het zwaar te verduren. Het CDA brak de belofte uit het regeerakkoord, zei de ene na de andere oppositiepartij. Daarin stond immers dat de 300 hectare tellende Hedwigepolder droog zou blijven en dat een alternatief voor ontpoldering zou worden gezocht.


In het jongste plan wordt alsnog 295 hectare ontpolderd, verdeeld over niet één maar drie gebieden. Er moeten een schietbaan en een golfbaan worden ontmanteld, industriële leidingstelsels verlegd, en mogelijk een groot nieuw gebouw worden afgebroken.


Makkelijk was het donderdag evenmin voor PVV-Kamerlid Richard de Mos, wiens partij altijd heeft betoogd dat 'geen millimeter' polder aan het water mag worden geofferd, tenzij een Zeeuws referendum anders beslist. Ook Geert Wilders zelf twitterde dit donderdagavond.


De SP probeerde vergeefs de PVV te verleiden tot steun voor een motie tegen het huidige plan-Bleker. De Mos liet doorschemeren dat hij geen moties zal steunen. Daarmee kan de coalitie gewoon verder met uitvoering van het kabinetsbesluit. SP-Kamerlid Henk van Gerven: 'Laffe politiek'. Ook voormalig fractiegenoot Hero Brinkman haalde uit. 'Deze koerswijziging is niks anders dan duikgedrag, de PVV onwaardig.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden