Bleker wil excessen megastal tegengaan

Demissionair staatssecretaris Bleker van Landbouw (CDA) wil een bovengrens instellen voor het aantal dieren per veebedrijf: maximaal 240 duizend kippen, 10 duizend varkens, 2.000 geiten of 500 koeien. 'In Nederland is geen ruimte voor extreme industrialisatie van de veehouderij', aldus de bewindsman.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

MAASTRICHT - Tegenstanders van de zogenaamde megastallen vinden de voorstellen niet ver genoeg gaan. Boerenorganisatie LTO is tegen de grenzen.

Volgens Bleker biedt de bovengrens voldoende mogelijkheden voor groei van gezinsbedrijven, terwijl excessen worden voorkomen. Bleker komt met zijn voorstel naar aanleiding van de maatschappelijke ophef over de megastallen. 'Deze begrenzing van het aantal dieren per locatie is het sluitstuk van de maatregelen voor een duurzame en maatschappelijk geaccepteerde veehouderij', aldus de staatssecretaris dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Bleker is uit de maatschappelijke dialoog over de megastallen - onder leiding van ex-minister Hans Alders - gebleken dat grootschalige veehouderij wordt geaccepteerd als zorgvuldig wordt omgesprongen met de dieren en het milieu, er minimale risico's zijn voor de volksgezondheid en er een menselijke maat is voor de bedrijven. Bleker stelt twee mogelijkheden voor om de bovengrens in te voeren: in een wettelijke regeling of in een convenant met de boerenorganisatie LTO.

Milieudefensie vindt het maximum aantal dieren dat Bleker per bedrijf wil toestaan veel te hoog. 'Vijfhonderd melkkoeien, dat is zes keer het gemiddelde aantal koeien op een Nederlands melkveebedrijf', zegt campagneleider duurzaam voedsel Klaas Breunissen. 'Bleker laat zo de weg open voor schaalvergroting.'

Wakker Dier vindt het positief dat Bleker paal en perk wil stellen aan 'de ongebreidelde schaalvergroting van de laatste decennia.' Toch vindt de organisatie de bovengrenzen eveneens veel te hoog. 'Plofkipstallen kunnen nog drie keer groter worden dan de gangbare stallen, terwijl daar nu al zoveel maatschappelijke kritiek op is,' schrijft Wakker Dier.

Ook zet de dierenwelzijnsorganisatie vraagtekens bij de uitvoering van de regels. Bleker zegt niets over al bestaande megabedrijven of plannen voor megastallen. 'Wat betekent zijn voorstel voor de tientallen bedrijven die al boven deze grens zitten? Kan de eerste gigastal van Nederland, die in Grubbenvorst in oprichting is en plaats biedt aan 35 duizend varkens en 1,1 miljoen plofkippen, nog snel de stal afbouwen voor de wetgeving ingaat?'

LTO vindt de voorstellen van Bleker 'niet zinvol'. Volgens de boerenorganisatie moet het aan gemeenten en provincies worden overgelaten wat toelaatbaar is.

'Daar waar boeren en burgers elkaar ontmoeten, dus in de regio, moet worden afgewogen of de gevraagde vergunning voor een grote stal kan worden verleend', aldus LTO-bestuurder Siem Jan Schenk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden