Update

Bleker: snel besluit Hedwigepolder

Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw verwacht binnen enkele dagen duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst van de Hedwigepolder. Hij zei dat vrijdag na de ministerraad. 'We zijn een heel eind op streek.' Bleker noemde een termijn van 48 of 72 uur, maar volgens zijn woordvoerder zou ook vrijdag nog de knoop kunnen worden doorgehakt.

Een protestbord tegen ontpolderen in de Nederlandse Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen aan de Westerschelde op de grens met de Belgische Prosperpolder. Beeld ANP XTRA
Een protestbord tegen ontpolderen in de Nederlandse Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen aan de Westerschelde op de grens met de Belgische Prosperpolder.Beeld ANP XTRA

Premier Mark Rutte zei tijdens de persconferentie na de ministerraad dat het kabinetsbesluit over de polder is gedelegeerd naar de verantwoordelijke ministers en staatssecretarissen. Vanmiddag of uiterlijk maandag zal er een besluit komen, aldus Rutte.

In de ministerraad boog het kabinet zich vandaag over een alternatief voorstel waarover Bleker met de Europese Commissie onderhandelt. De staatssecretaris wilde daarover inhoudelijk niets kwijt, maar eerder deze week lekte uit dat Nederland de Zeeuwse polder gedeeltelijk onder water zou willen zetten als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. Dat laatste was nodig om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken.

Nederland had eerder aan Vlaanderen beloofd dat de Hedwigepolder helemaal onder water zou komen, maar het kabinet-Rutte is daar tot woede van de Belgen op teruggekomen. De Europese Commissie wil echter dat Nederland zorgt voldoende natuurcompensatie. Ze heeft in het verleden met juridische stappen gedreigd als Nederland zich niet aan de afspraken houdt. Brussel wil dat Nederland eind deze week duidelijkheid biedt.

Bleker zou naar verluidt bereid zijn de Hedwigepolder voor ongeveer een derde onder water te zetten. Ook enkele andere polders zouden worden teruggegeven aan de natuur. De kwestie ligt politiek gecompliceerd. Het Zeeuwse CDA-Kamerlid Ad Koppejan, dat kritisch staat tegenover de gedoogcoalitie met de PVV, heeft geëist dat de Hedwigepolder gespaard blijft.

Bleker zei vrijdag dat nog moet worden overlegd met de betrokkenen over de definitieve oplossing, waarbij 'de puntjes op de i' worden gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden