Bleker: recept vogelgriepvirus moet geheim blijven

Het kabinet zint op mogelijkheden om te voorkomen dat het recept voor het nieuwe vogelgriepvirus vanuit Rotterdam wordt gedeeld met de rest van de wereld. Staatssecretaris Henk Bleker (CDA) van Economische Zaken denkt dat hij de publicatie van het recept kan voorkomen door het weigeren van een exportvergunning.

Ruiming van een pluimveebedrijf vanwege vogelgriep vorig jaar maart. Beeld ANP

Wie zonder vergunning publiceert, pleegt een strafbaar feit. Bleker maakte dit donderdag duidelijk in de Tweede Kamer.
Het vogelgriepvirus, H5N1, is in de natuur nog niet overdraagbaar tussen zoogdieren. Nu is het door onderzoekers van de Rotterdamse Erasmus Universiteit, in opdracht van een Amerikaans instituut, zo aangepast dat het wel via de lucht tussen zoogdieren en dus ook tussen mensen overdraagbaar is. Als dat virus ontsnapt, is de gedachte, ligt een pandemie met ongekende gevolgen op de loer.

De Rotterdamse onderzoekers willen graag eer van hun werk en publiceren over hun onderzoek. Probleem is dat het onderzoek dan relatief makkelijk is na te doen, zo heeft een betrokken wetenschapper gezegd. Terroristen zouden het dus ook kunnen maken. Er is een moratorium afgesproken: zestig dagen publiceren de onderzoekers niet.

Hoe het daarna verder moet, zo wilde de Tweede Kamer van het kabinet weten. Vrijwel de voltallige Kamer wil geen of zeer beperkte publicatie over het onderzoek. Alleen de SP is voor. Voor SP-Kamerlid Henk van Gerven staat de vrijheid van kennis en het vrije woord voorop. Als terroristen er wat mee kunnen, kunnen we er ook wat mee om een pandemie te voorkomen, is zijn redenering.

Machtsmiddel

Geheel terloops gaf Bleker aan dat hij een nieuw machtsmiddel denkt te hebben om publicatie tegen te houden. Publicatie staat voor hem gelijk aan export van gevoelige kennis en daarvoor is een vergunning nodig. Of het nu gaat om een internationaal tijdschrift dat buiten de Europese Unie wordt gepubliceerd zoals Science of Nature, of om een medium dat in de Europese Unie verschijnt. 'Ook als het de Barneveldse Krant betreft?', vroeg CDA'er Henk Jan Ormel. 'Ja, ook dan', aldus Bleker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden