Bleker moet mogelijk getuigen over bouwproject

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) moet mogelijk voor de rechter getuigen over zijn betrokkenheid bij het Groningse bouwproject Blauwestad. De provincie dreigt miljoenen euro's mis te lopen door een afspraak die zou zijn gemaakt toen Bleker gedeputeerde was.

ANA VAN ES

GRONINGEN - Bleker gold samen met toenmalig collega-gedeputeerde Marc Calon (Financiën) als aanjager van Blauwestad. Dit plan om een luxe woonwijk te bouwen rond een kunstmatig aangelegd meer in het Groninger Old-ambt, een van de meest afgelegen regio's van Nederland, liep uit op een financieel debacle.

De provincie Groningen probeert de schade van tientallen miljoenen euro's te beperken door twee bouwbedrijven die indertijd bij het project waren betrokken - BAM en Ballast Nedam - alsnog te dwingen tot afname van 200 bouwkavels. Daartoe zouden ze verplicht zijn op grond van een overeenkomst met de provincie uit 2007.

Uiterlijk op Oudejaarsdag van dit jaar moeten BAM en Ballast Nedam de braakliggende grond aankopen, eist gedeputeerde Wiebe van der Ploeg. Gebeurt dat niet, dan dreigt een juridisch conflict. 'Als ze niet aan de gemaakte afspraken voldoen, wordt de gang naar de rechter heel serieus overwogen', aldus Van der Ploeg.

De bouwbedrijven ontkennen zelf elke aansprakelijkheid vanwege 'een geheime afspraak' die ze indertijd hebben gesloten met een derde bouwer: Koop Holding. Koop nam daarin de zorg voor de braakliggende kavels op zich. En de provinciebestuurders zouden van deze vertrouwelijke deal op de hoogte zijn - iets wat ze zelf ontkennen.

Twee jaar geleden namen de Gedeputeerde Staten alle verplichtingen over van Koop, die als laatste bouwer uit het project stapte. De economische crisis barstte los en niemand kocht nog huizen in Blauwestad. Het provinciebestuur stelt echter dat het niets wist van het herenakkoord tussen de drie bouwers en daar dus ook niet voor heeft getekend. Of dat klopt, is niet te zeggen, stelde de rechter onlangs in een kort geding dat Koop aanspande tegen BAM en Ballast Nedam, die beslag hebben gelegd op de tegoeden van het bedrijf. En getuigenverhoor van de verantwoordelijke provinciebestuurders moet dat uitwijzen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden