Bleker: landbouw tekortgedaan

Nederland wordt, als het aan Europees Commissaris voor Landbouw Dacian Ciolos ligt, 8 procent gekort op zijn landbouwsubsidies. 'Waardeloos', vindt staatssecretaris Henk Bleker. Hij hekelt ook de voorgenomen vergroening van het landbouwbeleid.

AMSTERDAM - De voorstellen van Ciolos betreffen de periode 2013 tot 2020. De totale landbouwuitgaven zullen dan nauwelijks stijgen, maar omdat Oost-Europese landen voor het eerst voluit meeprofiteren, krijgen zij tientallen procenten meer. Ciolos vaderland Roemenië profiteert het meest:het krijgt er 78 procent bij.


De grootste klap krijgt Griekenland, dat zijn subsidie tot 2020 met 15 procent ziet dalen. Nederland moet 8 procent inleveren, Europa's grootste subsidieontvanger Frankrijk 5 procent.


Staatssecretaris Bleker van Landbouw vindt het 'waardeloos' dat Nederland zoveel moet inleveren. 'Nederland is nota bene een van de steunpilaren bij het zoeken naar oplossingen voor de eurocrisis', zei hij tegen het ANP. Als je dan met zulke voorstellen komt, 'is er wat mis met je invoelingsvermogen'.


De subsidies veranderen onder meer doordat Ciolos een einde maakt aan de verschillen in subsidieniveau tussen landen. Hij wil vanaf 2019 dat elk land ongeveer evenveel per hectare betaalt aan elke boer, ongeacht diens teelt en diens subsidie-historie. Er mag hooguit nog enig verschil zijn op grond van regio. Van die nivellering wordt Nederland het slachtoffer; Nederlandse boeren krijgen op dit moment beduidend meer dan het Europese gemiddelde. Bleker vindt de nivellering op zich een goede zaak. Maar, laat hij via zijn woordvoerder weten, als die minder rigoureus wordt doorgevoerd, hoeft Nederland niet zoveel in te leveren.


D66 vindt het een gemiste kans dat Ciolos geen begin maakt met het beëindigen van de landbouwsubsidies. 'Waarom moeten de boeren zoveel subsidies krijgen?', vraagt EU-parlementariër Gerben-Jan Gebrandy zich af. 'Boeren zijn ondernemers, die hoeven niet de helft van hun inkomen uit subsidies te halen.' Afschaffen gaat hem te ver, want boeren in bergen en op veenweidegebieden kunnen niet zonder steun. Maar zeker nu landbouwproducten op de wereldmarkt duur zijn, is er volgens Gerbrandy een kans eindelijk van de eeuwige subsidies af te komen.


Het Europese landbouwbeleid moet groener en simpeler, vindt Ciolos. Eenderde van de subsidie krijgt de boer alleen uitbetaald als hij zich houdt aan bepaalde milieuregels. De eisen zijn echter laag en volgens velen niet effectief. Staatssecretaris Bleker en LTO-voorzitter Albert-Jan Maat klagen dat ze de productiviteit remmen, niet leiden tot vergroening en bovendien zeer bureaucratisch zijn.


Maat: 'Ciolos wil dat we 7 procent van ons land braak leggen. Maar in deze periode van krapte aan voedsel betekent elke hectare die wij braak leggen dat er elders in de wereld 4 hectare in productie moeten worden genomen.' Hij wil dat boeren worden beloond voor vernieuwende en milieuvriendelijke productiemethoden zoals 'precisielandbouw' en de 'energieneutrale kas'.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden