Bleker krijgt er flink van langs in EU-brief

De Europese Commissie dreigt met juridische stappen tegen Nederland als het kabinet-Rutte zijn afspraken over natuurherstel ter compensatie van de verdieping van de Westerschelde niet nakomt. In dat geval zal de commissie niet aarzelen een zogeheten 'inbreukprocedure' te beginnen, een juridische procedure bij het Europese Hof om Nederland te dwingen afspraken na te komen.

Staatssecretaris Henk Bleker drinkt een komkommerdrankje, om door de EHEC-crisis getroffen komkommertelers een hart onder de riem te steken.Beeld anp

Dat staat in een brief van het directoraat-generaal milieuzaken van de EU die in het bezit is van de Volkskrant. De Tweede Kamer dringt al lange tijd aan op openbaarmaking van die van 8 april daterende brief, gericht aan staatssecretaris Henk Bleker (Natuur). Bleker heeft eind mei gezegd dat hij zich daarvoor zal inspannen, maar de door de Nederlandse EU-topambtenaar J.F. Brakeland ondertekende brief is nog steeds geheim.

Dat Bleker weinig belang heeft bij openbaarmaking, blijkt uit de brief. Daarin wordt het natuurbeleid van de staatssecretaris zwaar bekritiseerd ­- niet alleen de slepende kwestie van de natuurcompensatie, maar ook het Nederlandse Natura 2000-beleid: de internationale afspraken om de meest waardevolle natuurgebieden te beschermen.

Verplichtingen

Zo wordt openlijk betwijfeld of Nederland aan zijn verplichtingen zal blijven voldoen. Ook wordt beklemtoond dat lidstaten de nodige beleidsruimte hebben bij het aanwijzen van beschermde natuurgebieden, maar 'dat deze ruimte niet onbeperkt is'.

Voor het beleid van Bleker in de Westerschelde-kwestie heeft de commissie geen goed woord over. Onder het kopje 'Natuurherstel Westerschelde' is het grootste deel van de brief aan die kwestie gewijd. Met natuurherstel ter compensatie voor de (inmiddels afgeronde) verdieping van de vaargeul is 'geen serieus begin gemaakt', stelt de commissie geërgerd vast.

Herstelwerkzaamheden

In de brief wordt benadrukt dat 'onmisbare herstelwerkzaamheden' aan het waardevolle estuarium 'niet buiten de Westerschelde zouden kunnen worden uitgevoerd'. Die passage is voor Bleker pijnlijk nu het kabinet wil afzien van het onder water zetten van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Met een gedeeltelijke ontpoldering nabij Vlissingen en een aantal binnen- en buitendijkse maatregelen denkt Bleker te voldoen aan internationale verplichtingen. De brief ademt de sfeer dat daarvan geen sprake kan zijn.

Dat Nederland in het Scheldeverdrag vastgelegde afspraken niet nakomt, heeft Bleker begin juni in een persoonlijk overleg met Eurocommissaris Janez Potocnik meegedeeld. Diens ambtelijke dienst laat in de brief van 8 april weten dat de Europese Commissie Nederland al eens eerder, bij een vorige verdieping van de Westerschelde, heeft gedreigd met een inbreukprocedure wegens nalatigheid op het gebied van natuurherstel.

De Vogelbescherming is bij het Gerechtshof in Den Haag al een zogeheten ingebrekestellingprocedure tegen de staatssecretaris begonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden