Bleker: Ik ben geen natuurbarbaar

Staatssecretaris Bleker van Natuurbeleid is geen 'natuurbarbaar', zei hij vrijdag op een persconferentie. Hij verdedigde daar zijn nieuwe natuurwet, die zwaar onder vuur ligt van vrijwel alle natuur-, landschaps- en dierenwelzijnsorganisaties. Zij vinden dat Bleker de natuur vogelvrij verklaart.

DEN HAAG - Vrijdag was de laatste dag van de 'consultatieronde' over de nieuwe wet, een bundeling van enkele bestaande natuurwetten: de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingswet en de Boswet. Organisaties als Natuurmonumenten, de Vogelbescherming en Staatsbosbeheer maakten massaal bezwaar.

Bleker schrapt in de wet veel regels en richtlijnen. Hij wil minder bureaucratie en zodoende 'burgers, boeren en bedrijven' meer verantwoordelijkheid geven. 'Waarom moet Den Haag van alles ge- en verbieden?', aldus de bewindsman. 'Als mensen een mooi stuk heide in hun omgeving hebben, zullen ze dat toch niet willen opgeven? De heide is dan toch niet minder beschermd. Misschien wel met minder regels, maar de facto niet.'

Natuurbeschermers werpen tegen dat Bleker 'decennia gericht natuurbeleid' overboord zet. Vooral zijn nieuwe 'jachtlijst' roept protest op. 'Het voorstel gaat uit van de gedachte dat de natuur alleen beschermd hoeft te worden als Europa dat verplicht stelt, aldus de organisaties in een gezamenlijke verklaring. 'Europese regels bieden slechts minimale bescherming. Het aantal diersoorten waarop gejaagd mag worden, wordt meer dan verdubbeld. Bijna 150 typisch Nederlandse plant- en diersoorten zijn straks niet langer wettelijk beschermd. Ruim 180 natuurgebieden staan onder druk.'

Bleker wil onder andere vossen, ganzen, smienten, dassen en eekhoorns vrijgeven voor afschot. De bezwaarmakers stellen dat die soorten juist in aantal zijn toegenomen door beschermende maatregelen.

Zie pagina 30: Comentaar

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden