Bleker heeft z'n akkoord rond - en toch niet helemaal

Alle provincies staan achter het natuurakkoord, meldde staatssectretaris Bleker van Natuur vanmorgen bij monde van zijn woordvoerder. Maar de werkelijkheid ligt genuanceerder: alle 12 provincies hebben ingestemd met de uitvoering van het akkoord, maar er zijn nog altijd vier provincies die niet met het akkoord zelf hebben ingestemd. En dat is een belangrijk verschil.

Staatssecretaris Henk Bleker Beeld null
Staatssecretaris Henk Bleker

In september sloten de onderhandelaars een akkoord over het overdragen van taken rond het natuurbeleid aan provincies. Daarbij zou meteen flink worden bezuinigd. De plannen stuitten echter op weerstand: Friesland, Groningen en Drenthe stemden uiteindelijk tegen, en Flevoland heeft nog geen ja of nee gezegd. De overeenstemming die deze week met alle provincies is bereikt, gaat over de manier waarop het natuurakkoord moet worden uitgevoerd. Een aantal financiële knelpunten zijn op gelost en er is duidelijkheid gekomen over de verdeling van grond.

Maar de tegenstem van de drie noordelijke provincies en Noord-Brabant blijft staan. Zij kunnen er nu voor kiezen om het hele akkoord nu alsnog goed te keuren, of om alleen mee te werken aan de uitvoering ervan - waar ze immers nu wél mee in hebben gestemd. De acht andere provincies gaan sowieso aan de slag met de plannen van Bleker.

Neezeggers
Als de vier provincies bij hun 'nee' blijven, dan is het uiteindelijk aan Bleker om te bepalen wat er gaat gebeuren. De staatssecretaris heeft al aangegeven dat neezeggers 'op strikte manier via de wet' zullen worden 'afgerekend'. Ook zullen ze niet kunnen profiteren van de voordelen die het akkoord bevat. Zo is deze week onder meer overeengekomen dat er van de deelnemende provincies geen extra eigen bijdrage gevraagd zal worden.

Het Interprovinciaal Overleg (IPO), dat namens de provincies de onderhandelingen voerde, laat weten dat de nu gemaakte afspraken voor de provincies nu een goede basis voor de uitvoering van het natuurakkoord vormen. 'Fraai is het nog steeds niet maar meer zat er niet in. Dit akkoord was het maximaal haalbare met de huidige financiële ruimte van het kabinet', laat een woordvoerder weten.

Het IPO spreekt namens de gezamenlijke provincies, maar geeft aan dat het nog onduidelijk is of alle vier de provincies die nog niet hun fiat aan het akkoord hebben gegeven, dat alsnog zullen doen. De kans dat één of meerdere provincies niet meedoen, is dus nog altijd aanwezig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden