Bleker eist uitleg van Staatsbosbeheer

De bestuurlijke top van Staatsbosbeheer wordt vandaag bij Landbouw-staatssecretaris Henk Bleker op het matje geroepen. Directeur Chris Kalden en voorzitter van de raad van toezicht Inge Brakman moeten opheldering geven over de betrokkenheid van Staatsbosbeheer bij het laten doorgaan van natuurgebied het Oostvaarderswold.

DEN HAAG - In het regeerakkoord van het kabinet-Rutte is dat plan doorgehaald. Maar vorige week maakte het provinciebestuur van Flevoland bekend dat het grootste natuurgebied van Nederland, het Oostvaarderswold, toch van de grond gaat komen. Dat is een zone van 1.800 hectare die de Oostvaardersplassen verbindt met het Horsterwold in Zeewolde.


In het regeerakkoord staat: 'Robuuste natuurverbindingen worden geschrapt.'


'Als het gaat om actief meewerken aan een in het regeerakkoord geschrapt plan, dan is dat niet aanvaardbaar', zei staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) donderdagmiddag na afloop van een commissievergadering over de decentralisatie van natuurgebieden. Over Staatsbosbeheer zei Bleker: 'Een staat in de staat, dat kan niet. We zijn één rijksoverheid.'


Een woordvoerster van Staatsbosbeheer stelt in een reactie: 'Het is buitgewoon logisch dat wij daar om de tafel zitten. Een aantal van die gebieden is van ons. Maar als die ruimte er niet blijkt te zijn, is het voor ons einde verhaal.' Een terugtredend Staatsbosbeheer zal niet de nekslag betekenen voor het laten doorgaan van het Oostvaarderswold. Een betrokkenne: 'Het Wereld Natuur Fonds heeft hier de leiding. Die laten zich nergens van afhouden.'


Staatsbosbeheer is een zelfstandig bestuursorgaan, door de rijksoverheid op afstand gezet. Maar VVD en CDA vinden dat de organisatie zich terug moet trekken uit het plan dat in gaat tegen het kabinetsbeleid. Wat Staatsbosbeheer nu doet, 'dat kan niet', zegt VVD-Kamerlid Helma Lodders .


CDA-Kamerlid Ger Koopmans: 'Ik vind dat de staatssecretaris een dienstopdracht moet geven aan Staatsbosbeheer om zich terug te trekken. Ze kunnen niet hun eigen goddelijke gang gaan. Dat is voor mij on-ac-cep-ta-bel.'


Onder de vorige CDA-minister van Landbouw Gerda Verburg moest het Oostvaarderswold versneld worden uitgevoerd en in 2014 zijn afgerond. De provincie Flevoland laat zich door het regeerakkoord niet afbrengen van de in gang gezette plannen door het vorige kabinet. Het provinciebestuur is verplichtingen met derden aangegaan en wil dat niet terugdraaien. Het consortium dat zich samen met Gedeputeerde Staten buigt over het doorzetten van het plan bestaat uit Staatsbosbeheer, het Wereldnatuur Fonds en het Flevo-Landschap.


Staatssecretaris Bleker verdedigde donderdag in de Tweede Kamer zijn plan om het beheer van natuurgebieden over te dragen aan de provincies. De oppositie liep collectief storm tegen Blekers voornemen om zijn handen ervan af te trekken. Volgens PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi worden nationale parken en nationale landschappen 'te vondeling gelegd'. SP-Kamerlid Henk van Gerwen waarschuwde tegen het 'natuurbarbarenkabinet'. Ook GroenLinks ziet weinig in het plan van Bleker: 'Dit gaan we never nooit niet doen', aldus Ineke van Gent. Volgende week debatteert de Tweede Kamer verder.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden