Bleker (CDA) en Kamer op één lijn: stop de megastal

Van onze verslaggeverDouwe Douwes

DEN HAAG - Staatssecretaris Bleker van Landbouw gaat gemeenten en provincies vragen voorlopig niet mee te werken aan de bouw van nieuwe megastallen. Dat heeft hij de Tweede Kamer laten weten, die de CDA-bewindsman om zo'n moratorium had verzocht.


In megastallen worden duizenden dieren gehouden: 12.000 mestvarkens, 185.000 legkippen, 2.000 fokzeugen. De uitstoot van schadelijke stoffen is in zulke stallen met luchtwassers redelijk binnen de perken te houden. Het dierenwelzijn zou evenmin onder de enorme aantallen te lijden hebben. Maar bij de uitbraak van een dierenziekte zijn direct massa's dieren besmet.


In het land is veel weerstand tegen megastallen. In Noord-Brabant bijvoorbeeld speelde het onderwerp een prominente rol tijdens de Statenverkiezingen. Noord-Brabant en Utrecht besloten eerder af te zien van de bouw van nieuwe megastallen. Op dit moment staan in Nederland bijna 250 megastallen. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van 2005.


Bleker is persoonlijk geen voorstander van het fenomeen megastal. In een interview met de Volkskrant zei hij: 'Als het bedrijven worden waar zeer kapitaalkrachtige concerns achter zitten, die daar zetbazen op zetten, dan verliezen we iets heel essentieels. Dat moet niet. Dat leeft ook in de samenleving: het houdt een keer op.'


Bleker wil een brede maatschappelijke discussie over megastallen. Hij gaat de lagere overheden verzoeken om geen nieuwe vergunningen af te geven tot die discussie is afgerond.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden