Bleker breekt natuur af

Laten we voorkomen dat staatssecretaris Bleker in vier jaar afbreekt wat in honderd jaar gepassioneerde liefde voor de natuur is opgebouwd (Het Vervolg, 30 april).


Eerst trekt hij de stekker uit essentiële verbindingsstructuren van de EHS en nu wil hij 17 duizend hectare 'snippertjes' natuur aan zijn vermogende vrinden overdoen. In zijn groene dromen, zo laat hij regelmatig weten, is de boer de ideale rentmeester van de natuur, dus bij die stukjes natuur zal het niet blijven. Het feit dat hij niet begrijpt dat die snippers vaak essentiële stepping stones zijn voor diezelfde natuur, toont ten overvloede aan dat Bleker de verkeerde man op deze plaats is.


Hier geldt zeker: wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. En het meest frustrerende is dat hij hiermee onomkeerbare processen in gang zet: wat eenmaal in particuliere handen is overgegaan komt vrijwel nooit meer terug in de gemeenschap. Daarmee levert hij niet alleen de natuurontwikkeling uit aan de grillen van een beperkt aantal vermogende particulieren en wordt de samenhangende ontwikkeling, zeg maar het grand design, van de natuur in Nederland weer verder gefrustreerd. Nee, hij verkwanselt weer een paar juwelen van de samenleving.


Alles van waarde is weerloos, dus is er werk aan de winkel voor de Jac. P. Thysses van deze tijd. De natuur moet in veiligheid gebracht totdat deze neoliberale storm is gaan liggen. Een schone taak voor de natuurclubs in Nederland om gezamenlijk - via crowd funding - met hun achterbannen een democratisch gecontroleerd fonds te vormen dat alle uitverkoopnatuur van Bleker opkoopt en veilig stelt voor toekomstige generaties.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.