Bleek feminisme

AL WEKENLANG is de Tweede Kamer bezig met de opvolging van Deetman. Het is vooral een schijngevecht, want iedereen weet dat de zaken eerder dit jaar al tussen de grootste partijen zijn beklonken....

Even leek het er op dat PvdA en VVD op die achterkamertjesdeal wilden terugkomen. Of het CDA, in plaats van oud-minister Bukman niet met een vrouw kon komen, vroegen Wallage, Bolkestein en ook Wolffensperger zich publiekelijk af. Maar toen gisteren in de Kamer moties ter stemming kwamen waarin die voorkeur werd vastgelegd, stemden zij tégen en verbleekte hun feminisme tot wat het steeds al was: ordinair CDA-tje pesten.

Heerma heeft daartegen terecht bezwaar gemaakt en dat onderstreept door te dreigen met intrekking van zijn steun aan de eerder gesloten deal. Vooral de PvdA zou dat slecht uitkomen, omdat dan ook de liberale steun voor Tjeenk Willink op het spel komt te staan. Men mag dan ook aannemen dat Bukman volgende week in PvdA-kring op warme steun kan rekenen.

Dat is - zij het niet vanwege Bukman - onbevredigend. De huidige gang van zaken heeft tot gevolg dat de formeel democratische procedure in een zinloos ritueel ontaardt, waarin met name kleinere partijen het nakijken hebben. De burger wordt bovendien bevestigd in zijn, niet ongegronde, indruk dat partijlidmaatschap bij zulke functies altijd veel zwaarder telt dan persoonlijke kwaliteit.

Daarom is het goed dat de Kamer gisteren heeft besloten de verkiezingsprocedure voor zijn voorzitter nog eens onder de loep te nemen. Eenvoudig is dat niet, want getalsverhoudingen, machtspelletjes en deals zijn uit de politiek niet weg te denken. Maar het zou al een hele verbetering zijn als er iets te kiezen valt. Dat kan als voortaan met een meervoudige voordacht wordt gewerkt. Als PvdA en VVD, die in de volgende ronde de grootste kansen hebben, daar dan gebruik van maken om eens een vrouw voor te dragen, slikken wij onze kritiek op hun bleke feminisme onmiddellijk in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden