Blauwzuur vrij bij cacaobrand

In de omgeving van een brandende cacaoloods in Wormer moesten donderdag ongeveer twaalfhonderd mensen op 'dringend verzoek' van de politie hun huizen verlaten....

Van onze verslaggever Bert Wagendorp

De inwoners van ongeveer vierhonderd woningen in de omgeving van de loods werd daarom dringend verzocht de nacht elders door te brengen. De hoge vlammen en enorme rookontwikkeling leidden donderdagavond tot een spookachtig tafereel aan de boorden van de Zaan, dat van vele kilometers afstand zichtbaar was.

Donderdagavond laat zette de brandweer twee schuimkanonnen van de brandweer van Schiphol in om de brand onder controle te krijgen. Maar al snel bleek het schuimblussen niet te werken. De schuimkanonnen zijn weer teruggetrokken. Vrijdagochtend beslissen de autoriteiten over de inzet van blushelikopters.

De brand ontstond 's ochtends rond halfzeven, nadat in de loods een hoge stalen stelling met daarop pallets met balen cacao was omgevallen. Daarbij raakte de chauffeur van een vorkheftruck bekneld. Hij kon tijdig en ongedeerd onder het staal en de cacao vandaan worden gehaald.

Tijdens de bluswerkzaamheden raakten twee brandweerlieden gewond. Een van hen liep een gecompliceerde onderbeenfractuur op. In totaal waren donderdagnacht ongeveer tweehonderd brandweerlieden van verschillende korpsen uit de omgeving actief.

De loods van ADM Cocoa bevindt zich naast het gemeentehuis van Wormer, een bekend 'organisch' ontwerp van de architecten Alberts en Van Huut. Het pand moest om halftien in de ochtend worden ontruimd. De brandweer vreesde dat het gebouw een prooi van de vlammen zou worden. Dat gold ook voor een basisschool van dezelfde architecten .

Tot ongeveer kwart voor acht 's avonds was sprake van een smeulende brand. Nadat de brandweer een muur had neergehaald om de brandhaard te kunnen bereiken, sloeg de vlam pas echt hoog op. Daarbij leidde zogenoemd vliegvuur tot een beginnende brand in een huis in de aangrenzende woonwijk. Die kon door de brandweer snel onder controle worden gebracht.

Branden in cacaoloodsen zijn in de Zaanstreek, van oudsher een gebied met grote cacaofabrieken, geen onbekend fenomeen. Vroeger ontstonden de branden geregeld doordat de cacao begon te broeien. De brand van gisteren ontstond in een loods die twee jaar oud was en die volgens een woordvoerder van de brandweer voldeed aan alle brandveiligheidseisen.

'Maar de oorzaken waardoor deze brand ontstond kon niemand voorzien.' Vermoedelijk is de heftruckchauffeur tegen een stelling aangereden, waardoor deze naar beneden kwam.

Het was gisteren niet duidelijk hoeveel ton cacao zich in de loods bevond. Cacaobranden zijn door het vet in de bonen uiterst hardnekkig. De brandweer vermoedde dat het bluswerk nog enkele dagen in beslag zal nemen. 'We hopen dat de geëvacueerde bewoners nog voor de kerst kunnen terugkeren naar hun huizen.'

In een nabijgelegen park werd een buffer gecreëerd voor de opvang van het ernstig vervuilde bluswater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden