Blauwtong verhindert recordexport fokvee

De blauwtongziekte die medio augustus uitbrak, verhindert dat Nederland kan terugkijken op een buitengewoon goed exportjaar van fokvee...

ANP

Dat blijkt uit de cijfers die Veepro Holland, de organisatie voor de bevordering van de vee-export, woensdag naar buiten heeft gebracht.

Wegens de blauwtongziekte bleef een groot aantal dieren dat gereed stond om te worden geëxporteerd in Nederland. De teller van het fokvee dat sinds september 2005 werd geëxporteerd, stokte daardoor op 45.500, hetzelfde aantal als het jaar ervoor.

‘De export van fokvee zat weer bijna op het niveau van de jaren negentig van de vorige eeuw. De uitbraak van blauwtongziekte heeft voorlopig een flinke streep getrokken door de ambities weer boven de 50.000 stuks uit te komen’, aldus Veepro.

Tussen september 2005 en september 2006 noteerde Veepro overigens wel een record bij de export van dierlijk sperma. In een jaar tijd werden ongeveer 2,5 miljoen doses uitgevoerd, circa 250.000 meer dan het voorgaande jaar. ‘Hoewel de exportcijfers van Frankrijk en Duitsland over 2006 nog niet bekend zijn, bestaat de verwachting dat Nederland opnieuw de grootste exporteur van sperma in Europa zal blijken te zijn. Of dat in 2006-2007 nog het geval is, is onder meer afhankelijk van de blauwtongsituatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden