Blauwtong nog niet tot staan gebracht

Het aantal boerderijen waar het blauwtongvirus is vastgesteld is opgelopen tot 5.776. Dat heeft het ministerie van Landbouw dinsdag bekendgemaakt....

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout

De dierziekte blauwtong, die vooral schapen en runderen treft, werd vorig jaar voor het eerst in Nederland vastgesteld. Het aantal gevallen van besmetting bleef toen beperkt. De explosieve groei dit jaar duidt erop dat er meerdere besmettingshaarden zijn geweest.

Blauwtong wordt verspreid door een klein type mug, de knut. De ziekte komt oorspronkelijk uit Afrika en bleef wat Europa betreft altijd beperkt tot het Middellandse Zeegebied. Behalve Nederland zijn nu ook Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg en Groot-Brittannië getroffen.

Vervoer- en exportverboden blijken weinig effect te hebben op de verspreiding van het virus, erkent het ministerie. De nu getroffen landen zijn het erover eens geworden dat gevaccineerd moet worden. Dat vaccin is nagenoeg klaar, aldus het ministerie. ‘De vraag is nog of op verplichte of vrijwillige basis gevaccineerd moet worden.’

Na de eerste vaststelling van blauwtong in Nederland hoopte het ministerie dat de knut de winter niet zou overleven. Dat bleek ijdele hoop. In de zomer dook de ziekte weer op, als eerste in Limburg.

Varkens en paarden zijn niet gevoelig voor blauwtong. Voor mensen vormt de ziekte ook geen gevaar. Vooral bij schapen leidt de ziekte vaak tot de dood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden