Blauw uitgelichte actie op de Zaanse Schans

Soul Assassin is na The Delivery de tweede Engelstalige actiefilm van producent San Fu Maltha. The Delivery werd twee jaar geleden nog voor een appel en een ei gemaakt....

Het verschil in budget is een oogopslag zichtbaar. Afgezet tegen The Delivery is Soul Assassin een grote stap voorwaarts: de decors zijn rijker, de ontploffingen en schietpartijen spectaculairder. Tegelijkertijd is de gelikte, op Amerikaanse leest geschoeide actiethriller een film waarvan er dertien in een dozijn gaan: niet veel beter of slechter dan het equivalent uit Hollywood.

Met dezelfde ridicule plotwendingen en B-acteurs, in dit geval Kristy Swanson (Buffy the Vampire Slayer) en Skeet Ulrich, wiens grootste verdienste het is dat zijn portret boven het bed van de duivel hangt in de subversieve animatiefilm South Park: Bigger, Longer & Uncut.

Ulrich speelt Kevin, een ambitieuze beveilingsagent bij het Rotterdamse kantoor van Jorgensen Financial, een duistere investeringsbank onder leiding van Derek de Lint. Op de dag van zijn promotie vraagt Kevin zijn mooie vriendin Rosalind, een even ambitieuze effectenmakelaar bij Jorgensen, ten huwelijk. Het antwoord blijft uit; Rosalind wordt onder Kevins ogen doodgeschoten.

Kevin gaat op zoek naar de toedracht - dat spreekt. Zijn speurtocht voert hem langs een aantal fraaie Nederlandse toeristische attracties, van de grachten, kanalen en sloten in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam, tot de molens van de Zaanse Schans, die allemaal baden in blauw licht.

De blauwfilters, scheve kaders, freeze frames en versnellingen, snelle montage en de dreunende soundtrack (met muziek van onder meer Junkie XL) geven Soul Assassin een hip, high tech karakter. De talrijke Nederlandse acteurs zijn over het algemeen ook behoorlijk op dreef; Antonie Kamerling speelt de ambitieuze zoon van De Lint, behept met een stevig vadercomplex, Serge-Henri Valcke is het hoofd van de beveiliging die er een dubbele agenda op na houdt, Thom Hoffman en Yorick van Wageningen zijn Interpol-agenten en Georgina Verbaan - ster in Maltha's kassakraker Costa! - draaft op als reporter van de lokale omroep.

De uiteindelijke shoot-out op de molen is - het genre getrouw - bespottelijk, maar verhelderend: nog juist voor hij zijn laatste adem uitblaast, legt de stervende schurk uit hoe alles in elkaar steekt.

Soul Assassin zal de geschiedenis niet ingaan als meesterwerk. Maar de belastingmaatregel is in de eerste plaats bedoeld om een professionele filmsector op te bouwen. In dat licht is de film een adequaat visitekaartje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden