Blauw moet vanaf 2012 echt langer op straat

DEN HAAG - Agenten moeten vanaf 2012 per dienst (van acht uur) anderhalf uur langer op straat zijn, in plaats van op kantoor. Dat blijkt uit een actieplan waarmee minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie de bureaucratie bij de politie wil aanpakken. De agent op straat kan straks bevindingen simpelweg doorbellen.

Van onze verslaggeefster Kim van Keken
© anp Beeld
© anp

Het korps Hollands Midden experimenteert al een tijdje met deze frontoffice-backoffice (fobo, in politiejargon). Opstelten wil deze proef nog dit jaar bij minimaal drie korpsen beginnen. In 2012 moet het systeem landelijk zijn ingevoerd.

De gemiddelde wijkagent zit nu 40 procent van zijn werktijd aan het bureau, mede omdat agenten na elk incident zelf al het papierwerk moeten doen. Bi jhet korps Hollands Midden is dankzij de fobo de bureautijd bijna gehalveerd. De agenten van dat korps zijn tevreden over deze simpele ingreep. Er circuleren zelfs buttons met de tekst: I love fobo.

De helft

Opstelten wil nog voor het einde van deze kabinetsperiode (2015) het bureauwerk van agenten met de helft verminderen. Een aantal protocollen en aangifteprocedures wordt eenvoudiger. De korpsen moeten zelf ook minder papierwerk produceren. Opstelten heeft de korpsen verzocht hun jaarverslagen te beperken tot twee A4-tjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden