Blauw bloed moet de Tories redden

De 39-jarige David Cameron is gisteren gekozen tot de leider van de Britse Conservatieve Partij. Hij versloeg de veteraan David Davis....

Peter de Waard

Zijn wortels liggen diep verankerd in de Britse aristocratie. Zowel hijals zijn vrouw hebben verre familiebanden met de koninklijke familie dieteruggaan tot Hendrik VIII.

David Cameron (39) komt uit een bevoorrecht milieu en is opgegroeid metalle privileges van een gegoede familie. Hij studeerde uiteraard op Etonen Oxford en is lid van de exclusieve herenclub White's, die ook prinsCharles en zijn zonen tot zijn cliëntèle rekent.

De dinsdag tot nieuwe leider van de Conservatieve Partij gekozenCameron is ook de grote vernieuwer. Hij moet de New Conservatives scheppenzoals Tony Blair New Labour maakte. En hij moet de partij bij de nieuweLagerhuisverkiezingen in 2009 weer aan de macht brengen. 'We moeten nietklagen over het moderne Groot-Brittannië, maar die aanspreken', zo zei hijgisteren.

Nadat vier Tory-leiders zich hebben stukgebeten op Blair (John Major,William Hague, Iain Duncan Smith en Michael Howard) denkt de partijeindelijk de man gevonden te hebben die voldoende charisma heeft om dekiezers te mobiliseren. 'Hij is jong en televisiegeniek, maar niet echtmacho. Hij mag een risotto-etende Notting Hill-aristocraat zijn, maar hijis niet helemaal glad, omdat hij een zwaar gehandicapt kind heeft', schreefde Daily Mail, het lijfblad van de Tory-achterban.

Cameron is de man die in staat wordt geacht in het voetspoor te tredenvan grote Conservatieve kopstukken als Benjamin Disraeli, Winston Churchillen Margaret Thatcher.

Hij zal vooralsnog in het strijdperk moeten treden tegen de groteplaaggeest van de Conservatieven Tony Blair, maar hij zal het in 2009waarschijnlijk moeten opnemen tegen diens opvolger Gordon Brown. De huidigeminister van Financiën is niet alleen vijftien jaar ouder dan Cameron,maar ook minder charismatisch dan Blair.

Brown baseert zijn reputatie vooral op het Britse economische mirakel,maar juist op dit moment hapert die motor. Maandag moest Brown met hetschaamrood op de kaken toegeven dat zijn groeiverwachting van 3,5 procentvoor 2005 veel te hoog was gegrepen en dat 1,75 procent realistischer is.

Cameron is nu al tot de favoriet van de bookmakers gebombardeerd alsde nieuwe Britse premier, terwijl hij pas vier jaar in het Lagerhuis zit.Zijn gebrek aan ervaring heeft ook een groot voordeel. Hij kan niet wordenaangevallen op het falen van voormalige Conservatieve regeringen.

Cameron is de meest aristocratische Tory-leider in veertig jaar. NaEdward Heath (zoon van een spoorwegarbeider) Margaret Thatcher (dochter vankruidenier), John Major (zoon van een trapezewerker) en Michael Howard(zoon van een joodse vluchteling) krijgt de partij eindelijk weer eenleider met blauw bloed.

De man is een verre nazaat van 19e eeuwse vorst koning William IV,hoewel sommige genealogen zelfs banden met Mary Tudor - de dochter vanHendrik VIII - hebben gevonden. Zijn vrouw Samantha is dochter van debaronet Sir Richard Sheffield en de burggravin Astor in wier juwelenzaakprinses Diana haar sierraden kocht. Een van haar voorvaderen is eenbastaardzoon van koning Charles II.

Cameron houdt van traditionele aristocratische hobby's als paardrijdenen jagen. Maar hij is geen snob en koestert een jong en cool imago. Zo hadhij op Oxford posters hangen van UB40 en schuwde hij een stickie niet. Hijdrinkt liever real ale dan champagne en houdt meer van The Killers dan vanopera. Hij verplaatst zich op een mountainbike en heeft goede relaties metde trendy nouveaux riches in Notting Hill.

Hij heeft zelf altijd gezegd dat zijn afkomst er niet toe doet. 'Hetgaat erom wat je wilt.' Hij trad in 1988 toe tot het wetenschappelijkebureau van de Conservatieve partij en werd vier jaar later assistent vantoenmalig minister van Financiën Norman Lamont. Tussen 1994 en 2001 washij directeur Communicatie van televisieproducent Carlton.

Eind 2001 veroverde hij een Lagerhuiszetel in Witney (Oxford), hetdistrict van ex-minister Douglas Hurd. Hij maakte pijlsnel carrière en wasal schaduwminister van Onderwijs toen Michael Howard zijn aftredenbekendmaakte. Tories noemen hem radicaal, ambitieus en vernieuwend. 'Hijis de enige man die Labour vreest', zo zei een van deTory-parlementariërs.

Cameron verklaarde een 'medelevend conservatisme' te willen propagerenen de huidige 'Jan Klaassen en Katrijn-mentaliteit in Westminster' aan tezullen pakken.

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden