Blatter vreest totale wanorde

De voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, Sepp Blatter, heeft gewaarschuwd voor een totale chaos in de Europese sport. Volgens hem zal de uitspraak van het zogenoemde Malaja-arrest de sport tien keer zo hard treffen als het eerder uitgevoerde Bosman-arrest....

Het Malaja-arrest maakt de weg in de Europese sport vrij voor ingezetenen uit niet-EU-landen. Het hoogste Franse rechtsorgaan, de Conseil d'Etat, bepaalde eind december in een door de Poolse basketbalster Lilia Malaja aangespannen zaak dat haar ten onrechte speelgelegenheid in Frankrijk was onthouden. Malaja wilde basketballen bij Racing Club Straatsburg, maar werd tegengehouden omdat ze uit een niet-EU-land kwam.

Malaja stapte naar de rechter en beriep zich op een in 1991 gesloten overeenkomst van 23 andere landen buiten de EU met de toenmalige Europese Gemeenschap waarin 'discriminatie op grond van nationaliteit' werd verboden. De rechter stelde haar in het gelijk, de advocaat van Malaja noemde dit een overwinning voor de individuele sporter.

Met name bij de Franse voetbalclubs bestaat veel angst voor de nieuwe situatie. In de eerste plaats door de toestroom van spelers uit landen uit het voormalige Oostblok, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. Ook Blatter gaat er vanuit dat de golf van nieuwe spelers en zaakwaarnemers naar het Europese continent de huidige gang van zaken zeer zullen ontregelen. Hij spreekt in dat verband zelfs van 'onrechtmatigheid' en 'sociale dumping.'

Volgens Blatter zou het goed zijn als de aangesloten voetballanden nieuwe afspraken maken over het aantal buitenlandse spelers in de teams. Hij vindt zelf dat minimaal zes van de elf voetballers in één elftal uit het land moeten komen waarin ze ook uitkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.