Commentaar

'Blatter is de minst aangewezen persoon om de stal van FIFA uit te mesten'

Blatter is niet alleen verantwoordelijk voor alle misstanden in het voetbal, maar hij heeft er ook niets tegen gedaan, schrijft Marije Randewijk in het commentaar van de Volkskrant. 'Laat de nieuwe preses ook alvast het WK 2022 vacant stellen.'

OPINIE - Marije Randewijk
FIFA-president Joseph Blatter in 2010. Beeld epa
FIFA-president Joseph Blatter in 2010.Beeld epa

Voetbal is een industrie. Wereldwijd wordt de waarde op zo'n 25 miljard euro geschat. FIFA-voorzitter Sepp Blatter laat zich er graag op voorstaan. Maar aan de vooravond van het WK maakt de sport een van de zwartste periodes door. Het voetbal kan niet langer de schouders ophalen bij het afbladderende imago.

Voor het WK van 2010 blijken vijf oefeninterlands door de gokmaffia te zijn gemanipuleerd. Voor het WK van 2014 slaat een Nigeriaanse doelman de bal tijdens een oefenduel vrolijk met opzet in zijn eigen doel. Qatar kocht het WK van 2022 van corrupte voetbalbonzen van de FIFA. En dat is maar de oogst van een paar dagen voetbalnieuws.

Machtspositie
Blatter is niet alleen verantwoordelijk voor alle misstanden in het voetbal, maar hij heeft er ook niets tegen gedaan, behalve dan zich zo te wentelen dat zijn machtspositie nooit in gevaar kwam in alle schandalen.

Wat is er toch terechtgekomen van de 'Commissie van oplossingen' die in 2011 door Blatter werd geïnstalleerd? Zaten Henry Kissinger, Johan Cruijff en Plácido Domingo ooit samen om tafel? Als het al zo was, dan bleven de oplossingen uit. Bij zijn vorige herverkiezing, in 2011, beloofde Blatter hervormingen. De bejaarde Zwitser zei dat zijn organisatie transparanter zou worden. Prompt stemde ook de KNVB op hem. Er was ook geen tegenkandidaat, want die moest zich wegens corruptie voor de verkiezingen terugtrekken.

Een Amerikaanse advocaat doet sinds 2012 onderzoek naar de misstanden bij de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Blatter moet diens eindconclusie niet afwachten. Zelf heeft hij de toewijzing van het WK aan Qatar al 'een fout' genoemd. Niet vanwege de omkoopschandalen en de doden die er vallen bij de bouw van de stadions, maar omdat het er toch te warm is om te voetballen in de zomer.

Vóór januari 2015 moeten de kandidaten voor het voorzitterschap zich hebben aangemeld. Het wordt tijd dat de FIFA de stal uitmest. Blatter is daar de minst aangewezen persoon voor. En laat de nieuwe preses ook alvast het WK 2022 vacant stellen.

Marije Randewijk is chef van de sportredactie van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden