Blatter en Mbeki wisten van smeergeld

Uit een e-mail blijkt dat Sepp Blatter en de toenmalige Zuid-Afrikaanse president Mbeki hebben gesproken over de 10 miljoen dollar die het land betaalde om het WK 2010 binnen te halen.

Willem Feenstra en Mark Misérus
De Zuid-Afrikaanse delegatie voor het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich in mei 2004. Van links af: bisschop Desmond Tutu, oud-president Frederik Willem de Klerk, Nelson Mandela, Sepp Blatter en president Thabo Mbeki. Beeld EPA
De Zuid-Afrikaanse delegatie voor het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich in mei 2004. Van links af: bisschop Desmond Tutu, oud-president Frederik Willem de Klerk, Nelson Mandela, Sepp Blatter en president Thabo Mbeki.Beeld EPA

De toenmalige Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki en FIFA-voorzitter Sepp Blatter waren op de hoogte van de 10 miljoen dollar die Zuid-Afrika volgens de FBI aan smeergeld heeft betaald om het WK 2010 binnen te halen. Dat blijkt volgens de Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times uit een e-mail van de tweede man van de FIFA, secretaris-generaal Jérôme Valcke.

In december 2007 vraagt Valcke aan Jabu Moleketi, destijds plaatsvervangend minister van Financiën van Zuid-Afrika, wanneer het land de 10 miljoen aan de FIFA denkt te gaan overmaken. Valcke schrijft: 'Dit is op basis van gesprekken tussen de FIFA en de Zuid-Afrikaanse regering, en tussen onze president (Blatter, red.) en president Thabo Mbeki.'

Smeergeld

Het geld dat Zuid-Afrika tussen januari en maart 2008 aan voetbalbestuurder Jack Warner betaalde, was volgens het land bedoeld voor de ontwikkeling van het voetbal in het Caribisch gebied. Maar volgens de FBI staat vast dat de drie tranches die de FIFA in opdracht van Zuid-Afrika overmaakte, smeergeld waren. Warner regelde als FIFA-vicevoorzitter en als voorzitter van de Noord- en Midden-Amerikaanse bond Concacaf overzeese stemmen voor de toewijzing van het WK in 2010.

Warner zou het geld hebben doorgesluisd naar zichzelf en naar andere bestuursleden van de FIFA, die meebeslisten over het WK 2010. De vroegere secretaris-generaal van de Concacaf, Chuck Blazer, heeft onder ede verklaard dat hij en andere FIFA-bestuurders steekpenningen aannamen in ruil voor hun stem op Zuid-Afrika.

Het land won in mei 2004 de toewijzing om het eerste WK op Afrikaanse bodem. Zuid-Afrika kreeg veertien stemmen, Marokko tien en Egypte nul. Volgens de Britse Sunday Times is gesjoemeld met die uitslag. Het toenmalige FIFA-bestuurslid Ismail Bhamjee uit Botswana zegt door gesprekken met andere stemgerechtigden te weten dat Marokko de verkiezing met twee stemmen verschil won. Hij vertelde dit al in 2010 aan undercoverjournalisten van de Britse krant. Die confronteerde de FIFA met de beelden, maar de bond deed er niets mee.

Voormalig FIFA-vicepresident Jack Warner. Beeld ANP
Voormalig FIFA-vicepresident Jack Warner.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden