Blankert wil meer geld voor 'Nederland Sportland'

In het kader van 'Nederland Sportland', het project dat na Sydney 2000 de sport een breder draagvlak onder de bevolking moet geven, wil voorzitter Hans Blankert van de sportkoepel NOCNSF extra geld van de overheid....

ANP

De medailles van Sydney zijn alweer een beetje vergeten. Daarom werden ook de sportwoordvoerders van de partijen aangesproken. De sportkoepel wil honderd miljoen gulden voor de projecten in de komende kabinetsperiode krijgen.

Sport moet volgens het project een breder draagvlak in de samenleving krijgen. Daarvoor zijn volgens de sportkoepel extra investeringen nodig. Veel van de beoogde projecten zijn al bekend, met sommige is al begonnen. Blankert benadrukte het belang ervan voor en tijdens de algemene vergadering NOCNSF gisteravond.

Zo kan bijvoorbeeld een topsporter mee worden gestuurd met een vaderlandse handelsdelegatie naar het buitenland. Hockeyer Floris Jan Bovelander ging met de zakenwereld naar Polen om enkele clinics te geven. Ook wordt gesproken van een ATV-dag, die de werknemer kan gebruiken om tijd in een sportvereniging te steken.

Er zijn meer activiteiten gepland, die de sport structureel moeten verbeteren zoals het investeren in goed opgeleid en professioneel management. Een onderzoek wees uit dat de individuele leden daarvoor best wat meer contributie willen betalen. Uiteraard is sport en onderwijs een van de speerpunten. Ook wordt gedacht aan het invoeren van een scholierensportkaart.

Blankert sprak van een doorgaans constructief overleg met de overheid en prees de rol van staatssecretaris Vliegenthart (Sport) daarin.

De sportkoepel vindt dat het totale budget van VWS in 2008 600 miljoen gulden per jaar moet gaan bedragen. Dat is nu 150 miljoen per jaar.

Peter Groenenboom werd benoemd tot bestuurslid van de sportkoepel NOCNSF. Er waren geen tegenkandidaten. Eerder maakte Groenenboom deel uit van het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB. Hij volgt op Papendal Peter Vogelzang op.

Vogelzang werd recentelijk benoemd tot chef de mission voor de Olympische ploeg van Athene in 2004. Die functie is niet verenigbaar met die van bestuurslid van NOCNSF.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden