Blanke rechter Zuid-Afrika: 'Zwarten zien groepsverkrachting als tijdverdrijf'

In Zuid-Afrika neemt de druk op een blanke rechter van het Hoge Gerechtshof van Pretoria toe vanwege omstreden uitspraken over zwarte inwoners. Rechter Mabel Jansen zei in een gesprek via Facebook dat zwarte mannen de groepsverkrachting van 'een baby, dochter of moeder een plezierig tijdverdrijf vinden'.

Redactie
Gevangenen in de Boksburg-gevangenis die onder andere zijn veroordeeld voor verkrachting. Beeld EPA
Gevangenen in de Boksburg-gevangenis die onder andere zijn veroordeeld voor verkrachting.Beeld EPA

De rechter vroeg de minister van Justitie vandaag om haar voorlopig met buitengewoon verlof te gaan. Ze deed dit na een gesprek met de hoogste rechter van het land.

Jansen deed de gewraakte uitspraken in een onderhoud met de activiste Gillian Schutte over de behandeling van vrouwen door zwarte mannen.
'In hun cultuur is een vrouw er om hen te plezieren', schrijft ze. 'Punt. Het wordt gezien als een absolute recht en de instemming van de vrouw is niet vereist.'

Jansen: Je zal dit moeilijk kunnen accepteren, net als ik. Ik moet nog steeds een zwart meisje tegenkomen die niet werd verkracht op haar twaalfde. Ik ben bloedserieus. Moord is ook een normale zaak.'

De rechter schrijft verder over de vele verkrachtingszaken die ze moet doen. Onder andere van vaders die zich vergrijpen aan hun eigen dochters. 'De blanken hebben veel boter op hun hoofd', zegt ze over de lange overheersing van de zwarte Zuid-Afrikanen door de blanke minderheid. 'Maar dit? Het voelt alsof ik moet overgeven. Nee, de zwarte inwoners zijn bij lange na geen engeltjes. Hun gedrag is afschuwelijk.'

Onderzoek

Jansen postte de uitspraken al in 2015. Maar omdat de activiste zondag besloot ze te publiceren, is de rechter nu in problemen gekomen. Op Twitter en Facebook roepen Zuid-Afrikanen op om haar direct te ontslaan. De gerechtelijke commissie die gaat over klachten tegen rechters, zegt dat een onderzoek zal worden gestart naar Jansen zodra een klacht tegen haar wordt ingediend. Inmiddels heeft een advocaat dat gedaan.

Zuid-Afrika heeft een van de hoogste misdaadcijfers in de wereld. Gemiddeld zijn er jaarlijks zo'n 19 duizend moorden. De laatste jaren daalt wel het aantal verkrachtingen. In 2014 en 2015 werden iets meer dan 43 duizend verkrachtingen gemeld bij de politie. Dit is een daling met 7.4 procent vergeleken met de periode 2008-2009. Maar volgens deskundigen worden veel verkrachtingen niet eens gemeld.

'Apen'

Rechter Jansen vindt dat haar uitspraken volledig uit zijn verband zijn gerukt. Ze zegt dat ze indertijd zelf contact op Facebook had opgenomen met de activiste over het geven van adviezen aan slachtoffers.

'Ik verwees naar bepaalde zaken', zei ze tegen de nieuwswebsite News24 over de omstreden opmerkingen. 'Binnen die context heb ik ze gemaakt.' De oppositiepartij Democratische Alliantie zegt de uitspraken van de rechter te zullen melden bij de gerechtelijke commissie. 'Ze zijn niet alleen beledigend en vernederend maar ze ondermijnen ook de waardigheid van ons volk.'

In januari was de partij, waarop veel blanken stemmen, zelf onderwerp van discussie naar aanleiding van een soortgelijke kwestie. Het blanke partijlid Penny Sparrow noemde zwarte Zuid-Afrikanen toen, eveneens op Facebook, 'apen'. Ze was toen kwaad over het vele afval op een openbaar strand.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden