Blanke boeren in Zimbabwe vogelvrij

De Zimbabwaanse regering vindt dat blanke boeren wier boerderijen de afgelopen dagen zijn geplunderd, dit aan zichzelf te danken hebben....

Mutasa deed zijn uitspraak maandag voor de Zuid-Afrikaanse radio. Hij gaf aan dat de boeren niet op politiebescherming hoeven te rekenen. Zijn uitlatingen bevestigen de indruk dat de recente uitbarsting van geweld tegen blanke boeren zorgvuldig door de regering van president Robert Mugabe wordt geregisseerd.

De afgelopen dagen zijn in de streek rond Chinhoyi, honderd kilometer ten noord-westen van de hoofdstad Harare, tientallen boerderijen van blanke boeren aangevallen en geplunderd. Volgens een schatting van de boerenbond CFU bedraagt de schade door roof en vernieling al meer dan twintig miljoen gulden. Enkele honderden leden van boerengezinnen zijn gevlucht naar veiliger oorden.

De officiële lijn van de regering is dat de boeren de plunderingen hebben 'uitgelokt', toen ze vorige week een collega probeerden te ontzetten die werd belegerd door veteranen. Daarop werden ruim twintig blanken gearresteerd, die nog steeds gevangen zitten.

Waarnemers in Harare verwachten dat de regering de oorlogsveteranen nu weer even zal laten inbinden, om tegemoet te komen aan pressie uit het buitenland. Zo zouden de buurlanden van Zimbabwe, met Zuid-Afrika voorop, in de coulissen van een bijeenkomst in Malawi diplomatieke druk op Mugabe hebben uitgeoefend.

Officieel staan de onlusten in Zimbabwe echter niet op de agenda van deze top van regeringsleiders van de SADC, het regionale samenwerkingsverband van staten in zuidelijk Afrika. Een woordvoerder van de SADC verklaarde eerder dat de top zich vooral met positieve ontwikkelingen bezig wil houden. 'Het is een nogal treurige vertoning van struisvogelpolitiek', oordeelde een westerse diplomaat.

Die zachte aanpak van Mugabe in de regio staat in contrast met dreigementen vanuit het Westen om sancties in te stellen. Vorige week liet de Zimbabwaanse regering al doorschemeren dat ze dan de noodtoestand zal uitroepen. Zuid-Afrika, de regionale grootmacht, vindt sancties geen optie 'omdat dat soort maatregelen toch weinig resultaat heeft'.

Het plunderen van blanke boerderijen door met stokken en bijlen gewapende horden, is een nieuwe escalatie in de Zimbabwaanse crisis. Mugabes ZANU begon anderhalf jaar geleden met de gedwongen onteigening van blank land en de intimidatie van de nieuwe oppositiepartij Beweging voor Democratische Verandering (MDC).

De 77-jarige Mugabe, die sinds de onafhankelijkheid van 1980 aan de macht is, vreest de populariteit van de MDC, die een einde wil maken aan zijn door wanbeleid en corruptie aangetaste bewind. Bij de parlementsverkiezingen vorig jaar won de oppositie al bijna de helft van de stemmen.

In april 2002 zijn de presidentsverkiezingen. Mugabe heeft gezworen dat zijn partij de macht nooit zal overdragen. Zijn beleid heeft Zimbabwe op de rand van het faillissement gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden