Blank bolwerk

Thomas van der Kolk

Videogames bieden een belabberde afspiegeling van de samenleving, blijkt uit onderzoek. Maar is dat erg?

Blank, mannelijk, gespierd, een metertje of 1,80 en superlenig. Zie hier de omschrijving van de gemiddelde held in een videogame. Games doen het nog slechter dan televisieprogramma's en films als het gaat om het vormen van een evenwichtig beeld van de samenleving. Dat is de conclusie van een Amerikaanse studie, waarin vijftig populaire games zijn onderzocht. Ik geloof het meteen. En zit er helemaal niet mee.

Stereotype

Games zijn een uitstekende manier om je even helemaal uit de dagelijkse sleur te halen: je speelt een personage die dingen kan doen die in het normale leven niet mogelijk zijn. Je kruipt niet zomaar in de huid van iemand anders, maar van een superheld. Waarom zou je een onaantrekkelijke nerd met een bierbuik en een conditie van lik-me-vestje spelen, als je in de 'echte wereld' al volop kunt ervaren hoe het is om zo te zijn? (Sarcasme.)

Nee, een echte held moet juist niet zo zijn als u en ik. Dat daarbij dan ook meteen alle stereotypen uit de kast worden getrokken, is helemaal niet erg. Sterker: een held zonder stereotype kenmerken is geen geloofwaardige held. Althans niet in een videogame, waar het verhaal vaak flinterdun is en karakters zo plat zijn als een pannekoek. Dan sta je als diepgaand personage toch alleen maar voor aap. Bewaar die maar voor boeken en films.

Huidskleur

Maar moet een superheld ook per sé blank zijn? Natuurlijk niet! Wat betreft de huidskleur en / of de afkomst van de spelpersonages, daar zou wat mij betreft best wat meer variatie in mogen zitten. Voor de gameplay maakt het doorgaans geen verschil, dus waarom zo vaak een blanke held? Uiteindelijk zou het natuurlijk niets uit moeten maken.

Klachten over de soms wat eenzijdige weergave van bepaalde rassen in videogames kunnen ook weer te ver gaan. Zoals bij de rel over Resident Evil 5 twee jaar geleden. In dit spel moet de blanke held een horde doorgedraaide inwoners van Afrika - die zijn geïnjecteerd met een gevaarlijk virus - van zich af proberen te houden. Discriminatie! Klonk het al snel. Maar met alleen maar blanke zombies zou het spel ernstig aan geloofwaardigheid inboeten. Het is immers Afrika. En stereotypen zijn nou eenmaal belangrijk in de meeste games. Overigens zitten er ook heus wel blanke zombies tussen.
Het vorige deel van Resident Evil speelde zich af in Zuid Europa, en toen hadden de meeste zombies een Mediterraan uiterlijk. Daar viel niemand over.

Maar afgezien van de weegave van rassen, zijn stereotypes in videogames helemaal niet erg, wat mij betreft. Niemand heeft gezegd dat games maatschappelijk verantwoord moeten zijn. Wie een natuurgetrouwe afspiegeling van de samenleving wil zien, gaat maar lekker buiten spelen.

Lees ook het artikel van collega Peter van Ammelrooy:
Blanke doet het goed als superheld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden