Blangé voert campagne als bijzaak

Het is een sporter aan te raden zich kandidaat te stellen voor de IOC-atletencommissie, 'want het is een hele ervaring'....

Blangé: 'Dat ging heel simpel. Ik belde de kroonprins thuis op en kreeg hem drie kwartier te spreken. Ik vroeg hem om tips die me stemmen konden opleveren. En me te waarschuwen voor valkuilen.'

Soortgelijke telefoongesprekken voerde de recordinternational met de twee andere Nederlandse IOC-leden, Anton Geesink en Hein Verbruggen.

Hij deed het uit beleefdheid en nieuwsgierigheid. Blangé maakte indruk, want Geesink ziet de Oegstgeester als zijn opvolger in de Nederlandse Olympische Beweging en zou hem ook graag zien opgenomen in het bestuur van NOCNSF.

Dat gaat de volleyballer allemaal net even te snel. In Sydney wenst hij zijn spaarzame vrije tijd in te zetten voor het stemmen werven, maar veel meer kan hij niet aan het hoofd hebben. 'Ik ben hier voor het werk, het volleybal is één. Maar naast die twee uurtjes training heb ik op rustdagen wel tijd om wat te lobbyen.'

Blangé had aanvankelijk, zoals velen van de 45 internationale kandidaten voor de acht zetels, een campagne bedacht. Hij had namens sportkoepel NOCNSF honderdduizend gulden uit te geven. De pamfletten van 'the man with the plan' werden nooit gestrooid. Het IOC verbood het grootscheeps trekken van stemmen tijdens het toernooi.

In het olympisch dorp zal Blangé nu niet veel meer doen dan rondlopen, handjes geven en zijn visitekaartje afgeven. 'Peter Blangé, Candidate Athletes Commission IOC 2000' staat erop. 'Ik val op, ben lang. We hebben als Nederlanders ook weer opvallende kleding aan. Dat trekt ook aandacht. In de bus maak ik een praatje. Een Joegoslaaf zei tegen mij: nu zijn wij beter. Prima, zeg ik dan en geef hem mijn kaartje', aldus de nuchtere kandidaat.

De verkiezingen voor acht posities in de atletencommissie - met een min of meer directe toelating tot het grote IOC - duren van 16 tot 26 september. Per stembiljet kunnen acht namen worden ingevuld.

Blangé heeft zijn hoop gevestigd op volleyballers, bijna driehonderd in getal, en de 239 landgenoten met stemrecht.

Maar als hem wordt gevraagd waar hij meer kans toe ziet, een olympische medaille of een plaats in het IOC, houdt Blangé het op het succes in de sporthal, niet op het pluche. 'Na die eerste twee hokjes gaan sporters over tot het invullen van de bekende namen.'

De hoop is dat de opvallende Nederlandse lobby voor meer inspraak indruk heeft gemaakt op IOC-voorzitter Samaranch. De Spanjaard was deze zomer aanwezig bij een door Nederlanders belegde oprichtingsbijeenkomst van de Europese atletencommissie.

Blangé sprak in Amsterdam en in Hoofddorp met Samaranch. Toen werd al de indirecte weg, via de voorkeuren van de voorzitter, als de beste weg naar de atletencommissie genoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden