Blanco's en lokalo's strijden in Utrecht

Politieke recalcitrantie doet het goed in de schaduw van de Dom. Na de geslaagde opmars van Leefbaar Utrecht (LU) dient zich een nieuwe tegenbeweging aan: 'Utrecht stemt blanco'....

Van onze medewerker Philip van de Poel

Het samenwerkingsverband van bewoners- en milieugroepen keert zich tegen de opgelegde keuze in het referendum rond het stationsgebied.

Als grote gangmaker achter het referendum heeft Leefbaar Utrecht de handschoen opgenomen. Een proteststem is schadelijk voor de stad, luidt de waarschuwing die de leefbaren de kiezer willen meegeven. Van een volksraadpleging over opknapvarianten verandert het referendum in een strijd tussen 'blanco's' en 'lokalo's'.

Geen onderwerp dat Utrecht zo verdeelt als de opknapbeurt van het stationsgebied en winkelcentrum Hoog Catharijne. Na vijftien jaar vruchteloos debatteren mag de bevolking op 15 mei de knoop doorhakken. In het stemhokje krijgt de kiezer twee ontwikkelingsvisies voorgelegd: de 'uitnodigende' visie A en de 'uitdagende' visie 1.

'In feite valt er niets te kiezen', reageert Blanco-woordvoerder Ron Buys. 'Beide visies zijn vaag, grootschalig en verschillen amper van elkaar. Met een blanco stem kan de kiezer de gemeente dwingen haar huiswerk over te doen.'

Kritiek is er met name op LU. De partij wist bij de laatste twee raadsverkiezingen een aanzienlijk deel van het electoraat te mobiliseren door haar verzet tegen de 'megalomane, ondemocratische' plannen voor het stationsgebied.

Als bestuurspartij heeft LU volgens de 'blanco's' weinig waar gemaakt van haar pleidooi voor een menselijke maat en democratische transparantie.

LU-partijleider Broos Schnetz verwerpt de kritiek. Volgens Schnetz is het dankzij LU dat 'een muurvast proces' op democratische wijze is bijgestuurd. 'Natuurlijk zag ons oorspronkelijke plan er fraaier uit', zegt Schnetz. 'Maar de twee visies die er nu liggen, zijn het maximaal haalbare.'

Schnetz rekent op de realiteitszin van de kiezer. 'Een blanco stem is een verloren stem', aldus Schnetz. 'Als er geen duidelijke voorkeur komt voor een van beide plannen, raakt Utrecht weer jaren achterop.'

De stemverhoudingen tekenen zich voorzichtig af op de website van het Utrechts Nieuwsblad. Blijkens de interactieve poll kunnen visie A, visie 1 en 'blanco' elk rekenen op dertig tot 35 procent van de stemmen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden