Blair zal zich inzetten voor Brits ‘ja’ tegen Grondwet EU

De Britse premier heeft woensdag bij de presentatie van het Labour-verkiezingsmanifest beloofd dat hij zich zal inspannen voor een ja tegen de Europese Grondwet....

Van onze correspondent Peter de Waard

Tegelijkertijd erkende hij voor het eerst dat invoering van de euro op korte termijn er niet meer inzit. Blair zei dat dit zijn laatste verkiezingscampagne wordt, maar hield vol dat hij de hele derde termijn als premier zal uitdienen en op zijn vroegst pas in 2009 zal terugtreden.

De premier, die veel aan populariteit heeft ingeboet, maakt er in zijn derde campagne geen personality show van. Hij had woensdag het hele kabinet voor de presentatie opgetrommeld en hield de belangrijkste rede zelfs samen met Gordon Brown, zijn gedoodverfde opvolger met wie hij nu letterlijk ‘schouder aan schouder’ optreedt. Hij beloofde dat de veranderingen van Labour ‘voor altijd’ zullen zijn. ‘Zelfs als de partij een andere leider krijgt, zal het de moderne progressieve partij van de laatste tien jaar blijven.’

Terwijl het verkiezingsmanifest van de Conservatieven uit 28 pagina’s bestaat, heeft dat van Labour er 119. In het manifest getiteld ‘Groot-Brittannië: Voorwaarts. Niet Terug’ staan vijf pagina’s vol beloften. De partij zegt onder meer toe dat er geen BTW zal worden geheven op voedsel, kinderkleding, boeken en kranten en dat ze het minimumloon zal verhogen. Verder belooft ze de inflatie onder de 2 procent te houden, het hoogste belastingtarief te handhaven en de middelbare scholen met nieuw meubilair uit te rusten. ‘We hebben onze idealen niet afgezwakt: meer mogelijkheden voor iedereen, meer verantwoordelijkheden en meer rechtvaardigheid’, aldus de premier in het voorwoord.

Blair zegt dat alle ministers zich hebben verplicht de campagne voor ratificatie van de Europese Grondwet te steunen als het volgend jaar tot een referendum komt. Hij zei een uitspraak over Europa te willen, ook als andere landen nee zeggen tegen de grondwet. Velen beschouwen het referendum als een ideaal moment voor Blair om voortijdig terug te treden en het stokje over te dragen aan Brown, die hem qua populariteit heeft overvleugeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden