'Blair wist dat Irak geen massavernietigingswapens had'

De Britse premier Blair heeft twee weken voor het begin van de oorlog tegen Irak toegegeven dat hij wist dat Irak geen bruikbare massavernietigingswapens had. Dat zegt voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook...

Cook was tot medio 2001 minister van Buitenlandse Zaken. Daarna onderhield hij als minister de relatie tussen het kabinet en het Lagerhuis. Hij hield in de maanden voor de oorlog een dagboek bij, waaruit de zondagskrant fragmenten publiceerde. Daaruit blijkt dat vlak voor de oorlog het kabinet uit elkaar dreigde te spatten. Cook was echter de enige die op dat moment de politieke consequenties trok uit zijn ongenoegen over de oorlog en zijn functie als contactpersoon tussen het kabinet en het Lagerhuis neerlegde.

Volgens Cook negeerde Blair 'het grote aantal ministers dat zich tegen de oorlog verzette'. Bovendien zou de premier 'bewust een suggestieve woordkeus” hebben gebruikt om het publiek te misleiden over de mogelijke banden tussen Irak en de terroristische organisatie al Qa'ida. Blair misleidde het Lagerhuis, stelt Cook.

Cook schreef in zijn dagboek dat Blair slechts dagen voor het begin van de oorlog niet meer geloofde dat de Iraakse president Saddam Hussein in staat was binnen 45 minuten een aanval te lanceren, terwijl hij dat argument juist nadrukkelijk heeft gebruikt om de oorlog te rechtvaardigen.

Na een briefing door het hoofd van de veiligheidsdiensten concludeert Cook dat 'Saddam waarschijnlijk geen massavernietigingswapens heeft, in de zin van wapens die kunnen worden ingezet tegen grootschalige burgerdoelen'. Toen hij die conclusie voorlegde aan Blair, ontkende die dat niet. 'Ik heb geen reden eraan te twijfelen dat Tony Blair in september geloofde dat Saddam massavernietigingswapens binnen 45 minuten kon gebruiken. Uit dit gesprek bleek dat hij dat niet meer geloofde in maart.'

Volgens Cook waren de medewerkers op Downing Street 10 in de maanden voor de oorlog 'geobsedeerd' om geen meningsverschil met Washington te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden