Blair verhoord door politie

De Britse premier Tony Blair is verhoord door rechercheurs van Scotland Yard over het mogelijk verkopen van aristocratische titels in ruil voor donaties aan zijn partij....

Van onze correspondent Peter de Waard

Blair sprak twee uur met de politie. Hij stond niet onder ede en was niet vergezeld van een advocaat. Blair moest aan de politie uitleggen waarom sommige partijdonateurs zich ineens Lord mogen noemen en daarmee een zetel in het Hogerhuis hebben verworven.

Het zogenoemde cash for peerages-schandaal ontstond dit voorjaar nadat de penningmeester van Labour zag dat bepaalde individuen in het diepste geheim leningen aan de partij hadden verstrekt ter financiering van de verkiezingscampagne. Alleen de premier wist daarvan. En de argwaan van de penningmeester werd gewekt dat sommige van die individuen vlak daarna werden voorgedragen voor een Lord-titel.

Blair heeft steeds ontkend dat het een in verband stond met het ander. Maar de politie besloot na aangifte van de Scottish National Party een onderzoek te doen dat nu al enige tijd loopt en waarin al vele mensen, onder wie ministers, zijn gehoord. De premier zelf had tot nu toe nog niet met de politie gesproken.

Onduidelijk is of het verhoor gevolgen zal hebben voor Blair die al heeft aangekondigd af te zullen treden. Maar het is voor hem hoe dan ook een grote blamage, omdat hij in 1997 na alle schandalen binnen de Tory-regeringen had beloofd dat zijn partij ‘witter dan wit’ zou zijn.

De Britse premier Tony Blair verlaat donderdag zijn ambtswoning op Downing Street. Blair is verhoord door rechercheurs van Scotland Yard over het mogelijk verkopen van aristocratische titels in ruil voor donaties aan zijn partij. (AP) Beeld
De Britse premier Tony Blair verlaat donderdag zijn ambtswoning op Downing Street. Blair is verhoord door rechercheurs van Scotland Yard over het mogelijk verkopen van aristocratische titels in ruil voor donaties aan zijn partij. (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden