Blair verantwoordelijk voor lekken naam Kelly

De Britse premier Tony Blair ging in juli van dit jaar akkoord met het openbaren van de naam van de Britse wetenschapper David Kelly. Blair nam de verantwoordelijkheid voor die beslissing donderdag tijdens een verhoor door de Hutton-commissie...

De Hutton-commissie onderzoekt de omstandigheden rond de vermoedelijke zelfmoord van Kelly, die als wapendeskundige werkte voor het Britse ministerie van Defensie. Kelly bleek de anonieme bron van een BBC-reportage, waarin werd gesteld dat de Britse regering de Iraakse dreiging had aangedikt om een oorlog tegen Irak te rechtvaardigen.

De reportage tastte zijn geloofwaardigheid aan, oordeelde Blair. Het BBC-programma 'maakte een zeer fundamentele aantijging', die als zij waar was geweest 'mijn ontslag zou hebben gerechtvaardigd', aldus Blair.

Blairs perschef Alistair Campbell adviseerde de premier daarop Kelly's naam te openbaren vóór hij een parlementaire commissie te woord zou staan over de kwestie. Het ministerie van Defensie stelde met hulp van Downing Street een persverklaring op, waarin Kelly wel werd omschreven maar niet bij naam werd genoemd.

Blair zei er ten tijde van de beslissing van overtuigd te zijn geweest dat Kelly 'een solide persoon was die gewend was aan de interactie tussen politiek en media'. In werkelijkheid bleek Kelly niet bestand tegen de zware druk. Enkele dagen na een stevig verhoor door een parlementaire commissie, pleegde de microbioloog waarschijnlijk zelfmoord in de bossen van Oxfordshire.

Blair verklaarde verder dat het dossier waaruit hij citeerde, was niet opgesteld om een onmiddellijke aanval op Irak te rechtvaardigen. Blair zei dat hij zou zijn afgetreden als het waar was dat Downing Street het dossier had aangedikt om een oorlog goed te praten.

De premier verklaarde niet te hebben geweten van de betrokkenheid van Kelly bij het dossier, dat in september 2002 is opgesteld.

Volgens Blair had hij in zijn voorwoord juist zorgvuldig de bewoording gekozen dat het dossier was bedoeld om gegevens van de inlichtingendiensten over de dreiging van Irak weer te geven. 'In dat stadium was het dossier niet bedoeld als onmiddellijke reden om het conflict aan te gaan.'

De premier kwam donderdagochtend onder strenge veiligheidsmaatregelen aan bij het gerechtshof in het hart van Londen. Daar werd hij opgewacht door ongeveer honderd demonstranten tegen de oorlog in Irak. Die droegen spandoeken waarop zij Blair afschilderden als leugenaar en misdadiger. Tijdens het verhoor was in de commissiezaal hun luidruchtige protest te horen.

Blair is de tweede premier in de Britse geschiedenis die als getuige voor een gerechtelijke commissie moet verschijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden