Blair toont bewijs van kwade wil Irak

Groot-Brittannië zegt onweerlegbare bewijzen te hebben dat Irak bezig is met het ontwikkelen van massavernietigingswapens. 'We moeten Saddam daarom tegenhouden', zei premier Blair maandagavond tegen zijn ministers tijdens een extra kabinetsvergadering....

Van onze correspondent Peter de Waard

Blair legde zijn ministers een 55 pagina's tellend Irak-dossier voor, waaruit blijkt dat Irak sinds het vertrek van de VN-wapeninspecteurs in 1998 verder is gegaan met het ontwikkelen en verkrijgen van massavernietigingswapens. Het dossier, dat vanmorgen in zijn geheel wordt gepubliceerd, is onder meer gebaseerd op geheime informatie van de inlichtingendienst MI6.

In het dossier wordt gewezen op de biologische en chemische wapens die Saddam heeft ingezet tegen zijn eigen bevolking. Het Britse televisiestation Channel 4 meldde gisteravond dat uit het dossier verder blijkt dat Irak 'al de knowhow heeft om binnen negentig dagen een kernwapen te bouwen', indien het land daarvoor de benodigde materialen - verrijkt uranium of plutonium - zou weten te verwerven.

In het dossier staat niet dat Saddam Hussein deze materialen ook heeft, maar er wordt op gewezen dat bepaalde onderdelen en productiemiddelen voor kernwapens zouden zijn ontvreemd, onder meer in voormalige Sovjet-republieken.

'De premier vindt dat het probleem van Irak en massavernietigingswapens reëel en zeer serieus is en dat het na het vertrek van de wapeninspecteurs ernstiger is geworden', zei een woordvoerder van Downing Street. 'Het isoleren van Irak heeft niet gewerkt. Saddam heeft voortgang gemaakt met het ontwikkelen van massavernietigingswapens en moet daarom worden tegengehouden.' Volgens Downing Street prikt het Irak-dossier heen door de leugens die Irak hierover heeft verspreid.

Tijdens het overleg met zijn kabinetsleden sprak Blair niet over een directe aanval op Irak. De twee vraagstukken die werden behandeld was of Irak massavernietigingswapens heeft en of daartegen iets moet worden gedaan. 'Het antwoord op die beide vragen is ja. En daarover is het kabinet eensgezind', meldde minister Jack Straw van Buitenlandse Zaken na afloop.

Downing Street liet verder weten dat een Britse VN-resolutie over Irak 'een kwestie van dagen en geen weken is'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden