Blair raakt steeds verder geïsoleerd in eigen land

Terwijl Tony Blair over de grenzen diplomatieke successen oogst voor een oorlog in Irak, raakt hij in eigen land steeds geïsoleerder....

De Labourparlementariërs Alice Mahon en Paul Flynn dienden vrijdag in het Lagerhuis een motie in, waarin wordt gesteld dat de oorlog tegen Irak de kans op een terroristische aanslag in Groot-Brittannië vergroot. 'De meest waarschijnlijke kans dat massavernietigingswapens worden gebruikt is als Saddam Hussein dat als laatste middel ziet bij een dreigende nederlaag', aldus de motie.

Meer dan 120 Labourparlementariërs hebben zich inmiddels tegen oorlog uitgesproken. Afgelopen woensdag werd de premier zelfs door een deel van zijn eigen fractie uitgejouwd toen hij aankondigde dat 'na Irak andere landen zoals Noord-Korea' aan de beurt zijn.

De Conservatieve leider Iain Duncan Smith zei vrijdag dat de leden van Blairs kabinet 'door het land zouden moeten trekken' om het volk voor de oorlog te winnen. 'Veel Britten zijn niet van het nut van deze oorlog overtuigd', zei de oppositieleider, die overigens zelf het beleid van Blair steunt. 'Het kabinet zou hun dat moeten uitleggen, maar dat gebeurt niet.'

Afgezien van de premier en zijn minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw constateerde Duncan Smith een grote apathie binnen het Labourkabinet over de oorlog. 'Bijna geen enkele andere minister laat zich in de media of in het land over de oorlog uit.'

In een gezamenlijke actie met de Amerikaanse vakcentrale AFL-CIO riep de TUC, de overkoepelende organisatie van de Britse vakbonden, premier Blair en president Bush vrijdag op 'Irak te ontwapenen zonder hun toevlucht te zoeken tot oorlog. We denken dat niet alle mogelijke stappen tot een vreedzame oplossing zijn genomen'. De brief is namens 'de arbeidersbeweging in beide landen' ondertekend door John Monks, de secretaris-generaal van de TUC, en zijn Amerikaanse collega John Sweeney.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de Amerikaanse en Britse vakcentrales gezamenlijk een dergelijke actie hebben ondernomen. Ook de Britse kerken (zowel de anglicaanse kerk als de rooms-katholieke kerk) zijn tegen een oorlog. Sommige media, zoals de populaire tabloid Daily Mirror, hebben zelfs een ongekend felle anti-oorlogscampagne ontketend. Gisteren publiceerden zij een nieuwe opiniepeiling, waaruit bleek dat 84 procent van de Britten tegen deelname aan een oorlog in Irak is. Met een mandaat van de VN is nog 43 procent tegen een aanval.

De tegenstanders van de oorlog tegen Irak, verenigd in de Stop The War Coalition, hebben voor 15 februari een grote protestmars georganiseerd. Maar de Labourregering heeft de demonstranten verboden in Hyde Park samen te komen, omdat het 'gras nog te kwetsbaar is, waardoor mensen het gevaar lopen uit te glijden'. De organisatoren, die meer dan een half miljoen mensen verwachten, zijn woedend over het verbod. Parlementariër George Galloway (Labour) zei dat 'de regering rellen riskeert als de demonstranten niet in de stad kunnen samenkomen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden