Blair predikt 'ladders van kansen' voor arbeidsklasse

De arbeidersklasse moet massaal toegang krijgen tot de Britse universiteiten. Dat is een van de belangrijkste punten in de toekomstvisie die premier Tony Blair gisteren met het oog op de naderende verkiezingen heeft ontvouwd....

Blair zei een samenleving te willen creëren waarin 'iedereen - en niet alleen de mensen aan de top - de kans krijgt om te slagen' en de 'maatschappelijke ladder te beklimmen'. Prestaties (en niet status) moet doorslaggevend zijn voor wat mensen kunnen bereiken. Barrières die ontwikkelingsmogelijkheden in de weg staan, zoals een inadequaat onderwijssysteem, een passieve welvaartsstaat en ondernemings- en staatsbureaucratie, moeten worden weggenomen.

Hervorming van het onderwijs is een van de belangrijkste middelen om deze doelstelling te verwezenlijken. Blair wil dat een veel groter aantal jongeren universitair onderwijs gaat volgen, onder wie veel jongeren uit lagere inkomensgroepen. 'Universiteiten moeten geen quota's meer kennen, maar mogen ook hun eisen niet verlagen.'

Afschaffen van het collegegeld voor bepaalde groepen moet meer jongeren stimuleren om te gaan studeren. Ook wil Blair dat het middelbare onderwijs wordt hervormd. Vaak is er nog een groot verschil tussen het onderwijsniveau op de staatsscholen en dat op de particuliere scholen. Er zullen specialistische middelbare scholen moeten komen die ondernemingszin ontwikkelen en entrepeneurschap stimuleren.

In de komende maand zal Labour behalve een tienjarenplan voor het onderwijs ook langetermijnplannen voor de hervorming van het justitieel apparaat en verbetering van de gezondheidszorg lanceren.

De rede die Blair hield op een school in Noord-Londen, is pas een eerste aanzet tot de verkiezingscampagne, die nu echt lijkt los te barsten. Onderwijs, criminaliteitsbestrijding en gezondheidszorg gelden daarbij als speerpunten. Woensdag liet Blair al los dat hij in de komende twee jaar een besluit wil nemen over afschaffen van het pond sterling.

De Conservatieven waren gisteren niet onder de indruk van de rede van Blair. Volgens hen trok de premier juist het boetekleed aan. 'Het waren dezelfde doelstellingen van vier jaar geleden. We zien nu wat het heeft opgeleverd', schamperde oppositieleider William Hague.

Een Labour-parlementariër toonde zich enthousiaster: 'De doelstellingen zijn Labour, maar de middelen zijn Conservatief. Ladders met kansen, prestatiemaatschappij en ondernemingszin zijn termen die Blair zo van John Major overgenomen zou kunnen hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden