Blair poogt angst voor EU-tirannie te bestrijden

Premier Blair heeft maandag getracht de door de pers opgeklopte vrees voor een nieuwe Europese tirannie weg te nemen. In de afgelopen week hebben de media massaal gewaarschuwd dat de Europese conventie zal leiden tot het einde van duizend jaar soevereiniteit....

Van onze correspondent Peter de Waard

'Bête noire' voor de Britten is de voormalige Franse president Valéry Giscard d'Estaing. De voorzitter van de conventie is zelfs vergeleken met Napoleon en Hitler. Blair, die maandag met Giscard d'Estaing dineerde, veroordeelde de waarschuwingen als 'eurosceptische trucs en paniekzaaierij'.

De Conservatieve oppositie vindt echter dat de Britten in een referendum zouden moeten beslissen over de Europese conventie. Volgens opiniepeilingen is 85 procent van de Britten het hiermee eens. Maar Blair, die wel beloofd heeft een volksraadpleging over invoering van de euro te houden, wijst dat af.

'De Europese conventie gaat niet over opgeven van onze eigen beschaving en zeggenschap. De realiteit is dat het nieuwe Europa met 25 lidstaten hierdoor efficiënter kan worden bestuurd', zei minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw.

Het hoog oplopende debat over de conventie komt op een moment dat de regering bezig is een besluit te nemen over de invoering van de euro. Blair en minister van Financiën, Gordon Brown, gaan daarbij niet over een nacht ijs. Alle ministers worden individueel geraadpleegd over wat 'een historische stap' wordt genoemd.

Brown heeft aangekondigd op 9 juni bekend te maken of Groot-Brittannië economisch gezien klaar is voor de euro.

Maar nu al is duidelijk dat zijn oordeel 'nog niet' zal zijn. Dat zou betekenen dat een referendum dit jaar nog onmogelijk wordt. Blair en een groot deel van de andere pro-Europese kabinetsleden willen de mogelijkheid van een referendum in 2004 openhouden. Zij vrezen dat bij verder uitstel deelname aan de euro uitzichtloos wordt.

Brown vindtdat invoering van de euro geen politiek dogma mag zijn, maar alleen kan doorgaan als het in het belang van de nationale economie is. 'Alleen economische argumenten mogen de doorslag geven.' Blair beschouwt invoering van de euro echter ook als essentieel voor de vooraanstaande politieke rol die Groot-Brittannië in Europa wil spelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden