Blair ontkent adviesrol regering Egypte

De Britse ex-premier Tony Blair heeft ontkend dat hij de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi advies gaat geven over economische hervormingen. Dat heeft zijn woordvoerster gezegd naar aanleiding van een artikel van The Guardian. De Britse krant schreef gisteren dat Blair adviseur wordt van het Egyptische regime.

De Britse ex-premier, Tony Blair. Beeld ap
De Britse ex-premier, Tony Blair.Beeld ap

Volgens de woordvoerster is het verhaal 'onzin'.

Blair zou volgens The Guardian gaan deelnemen aan een werkgroep die gefinancierd wordt door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De werkgroep gaat al-Sisi advies geven op economisch gebied. Volgens de Britse krant valt de werkgroep onder consultancybureau Strategy&, voorheen Booz and Co. Dat bureau maakt nu deel uit van PricewaterhouseCoopers, een internationaal accountants- en belastingadviseursbedrijf.

Het doel van de werkgroep zou zijn om buitenlandse investeerders aan te trekken. Dit zou onder meer moeten gebeuren tijdens een wervingsconferentie voor investeerders, gesponsord door de VAE, Koeweit en Saoedi-Arabië.

Sinds zijn aftreden als premier heeft Blair een onderneming genaamd Tony Blair Associates. Deze onderneming geeft advies aan buitenlandse regeringen en ondernemingen. Hij richt zich vooral op landen in het Midden-Oosten.

Geen persoonlijk gewin
De woordvoerster van Blair vertelde The Guardian dat de steun van de ex-premier aan de Egyptische gemeenschap niet bedoeld is voor persoonlijk gewin. 'Hij geeft advies en gaat naar vergaderingen. Dat is alles', vertelde ze. Daar voegde de woordvoerster aan toe dat Blair formeel geen adviseur is.

De correspondentie van het kantoor van Blair over de economische hervormingen in Egypte suggereert volgens The Guardian dat er lucratieve zakenmogelijkheden in Egypte en de Perzische Golf zijn voor degenen die aan het project deelnemen. De woordvoerder van Blair gaf echter aan dat dit voor Blair niet belangrijk is.

Perzische Golf
Volgens een anonieme politieke ex-bondgenoot van Blair is er een deal gemaakt. 'Blair wordt de belangrijke man achter de schermen voor al-Sisi. Zijn éminence grise. Hij werkt aan een economisch plan dat de Emiraten financieren. Voor Blair is deze combinatie van de strijd tegen het islamisme en een zakenmogelijkheid fantastisch. In ruil voor deze dingen geeft hij hetzelfde pleidooi dat hij aan Bush gaf ten tijden van de Irak-oorlog.'

Alastair Campbell, de voormalig spindoctor van Blair die in 2003 ontslag nam, zou al-Sisi ook adviseren over zijn publieke imago. Campbell wordt daarvoor betaald, maar weigerde te zeggen of hij samenwerkt met Strategy&.

Alastair Campbell, de ex-woordvoerder van Tony Blair. Beeld epa
Alastair Campbell, de ex-woordvoerder van Tony Blair.Beeld epa

Ontslag
De vermeende keuze van Blair om samen te werken met al-Sisi kan op veel kritiek rekenen. Naar schatting zijn er in het afgelopen jaar onder zijn regime meer dan 2500 demonstranten gedood en 20 duizend opgesloten.

Blair was de afgelopen weken vaker onderwerp van discussie. Een groep van Britse ex-ambassadeuren sloten zich aan bij een campagne om Blair te laten ontslaan als Midden-Oosten gezant. Ze namen het besluit hiertoe nadat Blair onlangs heeft gezegd dat hij niet verantwoordelijk is voor de huidige crisis in Irak.

Tijdens een bezoek aan Caïro begin dit jaar betuigde Blair zijn steun aan het regime van el-Sisi. Hij drong er bij de internationale gemeenschap op aan om hetzelfde te doen. 'Het leger heeft ingegrepen omdat de bevolking dat wilde', zei hij toen tegen Sky News Arabia. Blair bekritiseerde onlangs wel het vastzetten en veroordelen van een groep journalisten van Al-Jazeera door het regime.

Volkskrant correspondent Patrick van IJzendoorn schreef begin dit jaar een artikel in Vonk over Blair's activiteiten na zijn politieke loopbaan. Volgens Van IJzendoorn heeft Blair altijd beweerd dat geld niet zijn drijfveer is, maar veranderde hij wel al snel in 's werelds bestbetaalde spreker.


President Abdel Fattah el-Sisi van Egypte. Beeld getty
President Abdel Fattah el-Sisi van Egypte.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden