Blair: niet onderhandeld met Iran

Volgens de Britse premier Tony Blair heeft Groot-Brittannië ‘niet onderhandeld’ over de vrijlating woensdag van de vijftien marinemensen. Dit zei hij in een korte verklaring die hij gaf voor de deur van Downing Street 10....

Van onze correspondent Gert-Jan van Teeffelen

Blair noemde de Britse aanpak van de crisis ‘volhardend doch kalm’, waarbij hij ‘vrienden en bondgenoten’ bedankte voor hun hulp. Hij noemde geen namen, maar naar verluidt hebben onder meer Turkije en Syrië een bemiddelende rol gespeeld.

De premier richtte zich direct tot het Iraanse volk door te zeggen dat Groot-Brittannië het land geen kwaad hart toedraagt en veel respect heeft voor hun oude beschaving. In de ogen van veel Iraniërs hebben de Britten meermalen een dubieuze rol gespeeld in de geschiedenis van het land.

Blair werd geflankeerd door een zwijgende minister van Buitenlandse Zaken, Margaret Beckett. Volgens de stoet deskundigen die gisteravond voorbijtrok op Britse radio- en televisiezenders om de gebeurtenissen te duiden, speelde zij een belangrijke rol bij de oplossing van het conflict.

Zij had door het gebruik van het woord ‘betreurenswaardig’ eerder deze week mogelijk een vorm van excuses geuit die door Iran werd verlangd naar aanleiding van het grensincident.

Vanuit de VS liet de Amerikaanse vice-president Dick Cheney weten ‘blij’ te zijn over ‘de kennelijke vrijlating’, waaraan hij toevoegde dat het ‘op de eerste plaats ongelukkig was dat ze gevangen werden genomen’.

Hoewel ook door de meeste Britse politici terughoudend werd gereageerd om geen verdere complicaties te veroorzaken aan het eind van deze langdurige diplomatieke crisis, waren er ook kritische geluiden.

Zo vroeg Menzies Campbell, de leider van de liberaal-democraten in het Lagerhuis, om ‘een diepgaand onderzoek’ naar de affaire, inclusief de rol van inlichtingendiensten, ‘zodat zoiets nooit meer voor komt’. Ook oppositieleider David Cameron zei dat er ‘lessen geleerd moesten worden’.

Over het verband met andere gebeurtenissen in de regio wordt hevig gespeculeerd. Zo zijn er berichten dat vijf Iraniërs die door de Amerikanen worden vastgehouden in Noord-Irak, bezoek mogen ontvangen van een Iraanse gezant. Dinsdag werd een Iraanse diplomaat vrijgelaten in Irak nadat hij twee maanden geleden was ontvoerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden