Blair naar Kok voor overleg over ECB-ruzie

De Britse premier Blair zal vrijdag een bezoek brengen aan premier Kok in een laatste poging de impasse over de benoeming van de president van de Europese Centrale Bank te doorbreken....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM/BONN

Voor dit presidentschap zijn twee kandidaten: de Nederlander Duisenberg en de Fransman Trichet. Pogingen om tot een vergelijk tussen Nederland en Frankrijk te komen zijn tot nu toe mislukt omdat geen van beide landen zijn kandidaat wil opofferen.

De Europese regeringsleiders hopen op de speciale top van komend weekeinde in Brussel, waar de invoering van de euro in elf landen wordt geformaliseerd, ook een beslissing te nemen over het presidentschap van de ECB.

Een compromis, zoals het opsplitsen van de ambtstermijn van de ECB-president wordt door Nederland categorisch afgewezen.

Ook de Duitse kanselier Kohl houdt zijn poot stijf. De bankpresident wordt conform het Verdrag van Maastricht voor acht jaar benoemd, vindt Kohl. Een deling van deze termijn in twee periodes van elk vier jaar om het conflict Duisenberg-Trichet van tafel te krijgen, wijst Kohl van de hand.

De Duitse minister van Financiën, Waigel, verklaarde gisteren in München dat hij zondag met een vertegenwoordiger van de Bundesbank heeft gesproken over het compromis dat al maanden de ronde doet. Waigel verzekert dat hij en kanselier Kohl de bezwaren van de Bundesbank tegen zo'n opsplitsing van de vastgelegde termijn delen.

Eind vorige week heeft president Tietmeyer van de Bundesbank Kohl schriftelijk laten weten dat de centrale bankraad van de Bundesbank donderdag nog een keer over haar euro-advies zal beraadslagen gezien de aanhoudende geruchten over een mogelijke termijndeling. 'Op dit punt bestaat er geen enkel verschil van inzicht tussen de Bundesbank en de regering', aldus Waigel.

Over de precieze inhoud van Tietmeyers brief is weinig meegedeeld. Volgens een woordvoerder van de Duitse regering handelde de brief over de voorwaarden voor het ECB-presidentschap. De Bundesbank acht het opdelen van de termijn schadelijk voor de stabiliteit van de euro. Een termijn van acht jaar is volgens de centrale bankiers uit Frankfurt niet bij toeval vastgelegd: de president van de politiek onafhankelijke ECB zal geruime tijd nodig hebben om zich in te werken en het vertrouwen bij de eurodeelnemers te winnen.

Waigel liet zich er niet over uit of Duitsland ook komend weekeinde voet bij stuk houdt als de eerste president van de EZB unaniem moet worden benoemd.

Een Franse regeringswoordvoerder zei gisteren dat Parijs de kandidatuur van Trichet handhaaft. Geruchten van het tegendeel, die maandag ook enige valutaspeculatie op de Europese financiële markten uitlokten, noemde hij ongegrond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden