Blair krijgt Britse blokkades niet onder controle

De acties tegen de hoge dieselprijzen leggen in Groot-Brittannië en België het openbare leven lam. De Britse premier Blair vreest voor mensenlevens....

Het Britse leger is gisteravond ingeschakeld om mogelijk een einde te maken aan de blokkades van raffinaderijen en oliedepots waardoor het openbare leven is ontregeld. Tachtig tankauto's van de landmacht, marine en RAF staan stand-by om benzine naar plekken te vervoeren waar het nu het hardst nodig is.

Premier Blair heeft deze maatregel genomen, nadat hij zijn belofte van dinsdag om de situatie binnen 24 uur weer te normaliseren niet had kunnen nakomen. Woensdagavond was er niet alleen voor gewone automobilisten geen benzine meer te krijgen, ook raakten supermarkten door hun voorraad heen, moesten scholen sluiten en riep het ministerie van Volksgezondheid de noodtoestand bij de staatsziekenhuizen uit.

Blair zei op een persconferentie dat de actievoerders 'mensenlevens in gevaar brengen'. 'Het gaat er niet alleen om een paar tankwagens door te laten die de ambulances bevoorraden. Doktoren en verpleegsters moeten ook weer naar hun werk kunnen komen', aldus de premier.

Dinsdag had Blair met de grote oliemaatschappijen afgesproken dat ze de bevoorrading weer zouden hervatten. Tankchauffeurs die bang zouden zijn voor represailles van actievoerende collega-chauffeurs, werd politiebescherming toegezegd. Maar de meeste chauffeurs bleven solidair. Woensdag reden volgens de actievoeders slechts enkele tientallen tankwagens uit, net voldoende voor de bevoorrading van ambulances, politie en andere hulpdiensten.

In totaal zijn er in Groot-Brittannië 13 duizend benzinestations die normaliter door tweeduizend tankauto's worden bevoorraad.

Bij sommige supermarkten zijn melk, brood en verse groente niet meer te krijgen. Een aantal levensmiddelenzaken is al overgegaan op rantsoeneringen. De economische schade bedraagt volgens Britse ondernemersorganisaties nu al een bijna een miljard gulden per dag. Voor de ziekenhuizen werd gisteravond de noodtoestand afgekondigd. Vandaag dreigt ook het openbaar vervoer tot stilstand te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden