Blair kondigt vertrek aan: op 27 juni

Tijdens een uitgekiend mediaspektakel heeft Tony Blair donderdag bekendgemaakt dat hij op 27 juni zijn ontslag zal indienen als premier van Groot-Brittannië....

Na Frankrijk krijgt daarmee in korte tijd een tweede groot Europees land een machtswisseling te verwerken. Veel buitenlandse leiders prezen Blair gisteren om zijn verdiensten, de kritiek kwam vooral uit eigen land. De burgemeester van Londen, Livingstone, noemde de invasie in Irak ‘een catastrofale fout’, terwijl Labour-coryfee Tony Benn opmerkte dat vooral de rijken het onder Blair beter hebben gekregen.

Na zijn derde verkiezingsoverwinning in 2005 had Blair al laten weten geen vierde termijn te ambiëren. Vorige zomer – Blair stond onder zware druk om op te stappen – meldde hij tijdens de Labour-conferentie dat dit partij-evenement het laatste zou zijn tijdens zijn premierschap. De kenners waren er gauw uit: Blair zou eind juni of begin juli weg zijn.

Blair maakte niettemin, geheel in stijl, van het onthullen van de datum een show. Na een kabinetsberaad in Londen liet hij zich in een privéjet naar het Noord-Engelse plaatsje Sedgefield vliegen, dat hij als parlementariër vertegenwoordigt en waar hij in 1994 zijn campagne begon voor het leiderschap van Labour.

Voor een menigte fans keek Blair in een toespraak van bijna twintig minuten, zichtbaar geëmotioneerd, terug op zijn tienjarige verblijf in Downing Street 10. Hij bedankte het Britse volk voor alle steun, maar bood ook excuses aan voor zijn fouten, overigens zonder deze te noemen.

‘Ik vraag u echter te geloven dat ik, met de hand op mijn hart, datgene heb gedaan waarvan ik dacht dat het goed was.’ Hij noemde Groot-Brittannië ‘de grootste natie op aarde’, een land dat ‘goed in zijn vel zit’ en waar het leven beter is dan tien jaar geleden.

Hij wees onder meer op de economische groei, de kortere wachtlijsten in de zorg en de betere scholen. Blair gaf echter toe dat de verwachtingen in 1997, na zijn eerste verkiezing tot premier, te hoog gespannen waren. Buiten het gebouw werd geprotesteerd tegen de oorlog in Irak. Blair noemde Irak ‘een vuurproef voor ons geloof en onze wilskracht die we moeten doorstaan’.

De opvolging lijkt een formaliteit. Officieel komt er een Labour-verkiezing voor het leiderschap, maar het is de vraag of iemand het durft op te nemen tegen Brown.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden