Blair komt met de schrik vrij

Een nieuwe massale rebellie van leden van Blairs eigen partij is gisteravond uitgebleven. Een motie om naast twee Lagerhuisonderzoeken een apart onafhankelijk onderzoek te houden naar mogelijke misleiding over massavernietigingswapens in Irak werd afgewezen....

Na een donderspeech van vice-premier John Prescott voorafgaande aan het debat - 'het gaat nu om de integriteit van onze premier en onze premier is geen leugenaar' - en een verzekering van Blair dat de regering de informatie van de inlichtingendiensten niet heeft gemanipuleerd, sloten de gelederen van Labour zich rond de premier. Veel parlementariërs die in maart nog tegen de oorlog in Irak stemden, schikten zich keurig in de partijdiscipline.

Vooralsnog is Blair na een emotioneel debat met de schrik vrijgekomen. De premier houdt voet bij stuk dat Saddam massavernietigingswapens bezat en dat ze ook zullen worden gevonden. 'Het onderzoek daarnaar is echter nu pas begonnen. 1500 Amerikaanse, Britse en Australische experts zullen samen met VN-wapeninspecteurs duizenden schuilplaatsen in Irak gaan doorzoeken', zei Blair.

Ook zijn voormalige minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook kon hem niet vermurwen: 'Wil de premier nu tenminste zeggen spijt te hebben Irak in verband te hebben gebracht met uraniumleveranties in Afrika en zijn bewering dat Saddam Hussein binnen 45 minuten massavernietigingswapens zou kunnen inzetten?'

'Nee, dat wil ik niet', antwoordde Blair, ondanks dat ook het Internationaal Atoomenergie Agentschap de beweringen van uraniumleveranties uit Afrika inmiddels heeft verworpen.

Oppositieleider Iain Duncan Smith opende een frontale aanval op Blair. 'Niemand gelooft meer wat deze premier nu zegt', brulde de Conservatieve voorman uit boven het gehoon van Labourparlementariërs.

Blairs kabinetsminister John Reid had gistermorgen nog olie op het vuur gegooid door bepaalde 'ongure elementen' uit de inlichtingendiensten ervan te beschuldigen de Labourregering te ondermijnen, iets wat in het verre verleden wel vaker door Labourministers werd geroepen.

Blair pareerde de aanval echter met de opmerking dat blijkbaar 'een individu uit de inlichtingendienst tegen de media uit de school heeft geklapt. Maar dat doet niet af aan het geweldige werk dat de inlichtingendiensten doen.' Blair zei zeker te weten dat de betrokken functionaris niet afkomstig is uit de 'joint intelligence committee' (JIC) - het hoogste orgaan van de drie Britse inlichtingendiensten. Blair stelde daarnaast dat Downing Street geen woord veranderd heeft aan het door de JIC geleverde bewijsmateriaal.

Ex-minister Clare Short, die Blair er zondag van beschuldigde al in september een geheim pact met president Bush te hebben gesloten voor de aanval op Irak, zei uit haar briefings echter te weten dat de informatie van de JIC wel degelijk is aangedikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden