Blair kiest voor kernenergie

Elektriciteitsbedrijven hebben toestemming gekregen nieuwe kerncentrales te bouwen in Groot-Brittannië. Tony Blair maakte deze hoogst controversiële beslissing dinsdag bekend tijdens een bezoek aan een windmolenpark....

Van onze correspondent Peter de Waard

Volgens de premier biedt duurzame energie toekomst, maar is ook nucleaire energie nodig om aan de groeiende stroombehoefte van het land te kunnen voldoen.

Labour was aanvankelijk een fel tegenstander van kernenergie, maar vorig jaar kondigde Blair al aan dit besluit te willen heroverwegen. Groot-Brittannië is ondanks de Noordzee-voorraden weer een netto-importeur geworden van olie en gas. In 2020 zou het land 90 procent van de fossiele brandstoffen moeten importeren, hetgeen zal leiden tot grote afhankelijkheid van Rusland en het weinig stabiele Midden-Oosten. Daarnaast slaagt Groot-Brittannië er maar niet in te voldoen aan de in het Kyoto-verdrag opgelegde verplichting tot vergaande vermindering van de CO2-uitstoot.

Gisteren publiceerde de regering de lang verwachte energienota, waarin het besluit tot de bouw van nieuwe moderne kerncentrales bekend werd gemaakt. ‘Het is de taak van de particuliere sector deze centrales te bouwen, te financieren en te exploiteren en daarnaast te zorgen voor het verwerken van het radioactieve afval’, zei minister Alistair Darling van Handel en Industrie dinsdagmiddag in het Lagerhuis. ‘Kerncentrales kunnen een constante stroom produceren zonder CO2-uitstoot.’

Volgens de energienota moet het aandeel van duurzame energiebronnen in de stroomproductie worden verhoogd van 15 naar 20 procent. Verder zal het stroomverbruik per huishouden met 7 procent moeten worden verminderd door ervoor te zorgen dat geen huishoudelijke apparatuur meer op standby blijft staan. En ten slotte zal de CO2-uitstoot in 2050 met 60 procent moeten zijn teruggebracht.

De conservatieve oppositie bekritiseerde het besluit van de Labourregering. De Tories vinden dat kernenergie slechts een laatste redmiddel mag zijn. De Liberaal-Democraten zijn helemaal tegen, net als de milieubeweging en veel dissidenten binnen Blairs eigen Labour.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden