Blair-kamp doet alles om Corbyn pootje te lichten

Met afgrijzen zien de oudgedienden van New Labour hoe een ouderwetse socialist als een Jesus Christ Superstar langs de Labour-aanhang trekt.

Typerend voor het gemoed was een opmerking die een toehoorder gisteren maakte na een rede in Middlesborough: 'Jeremy, ik ben er trots op dat ik in de ogen van sommige mensen een imbeciel ben.' Beeld null
Typerend voor het gemoed was een opmerking die een toehoorder gisteren maakte na een rede in Middlesborough: 'Jeremy, ik ben er trots op dat ik in de ogen van sommige mensen een imbeciel ben.'

Peter Mandelson kon het niet langer aanzien. De verrassende verrijzenis van het socialisme onder leiding van Jeremy Corbyn dreigt het New Labour-project, waar hij de architect van was, tot de geschiedenisboeken te verbannen. Om dat te voorkomen bedacht de 61-jarige 'Sultan of Spin' een plot, wat neerkwam op sabotage van de leiderschapsverkiezing.

Hij benaderde Andy Burnham, Yvette Cooper en Liz Kendall met het dringende verzoek om hun kandidatuur in te trekken, zodat Corbyn alleen overblijft. Weg verkiezing. Weg mandaat. Het snode plan werkte niet. In dat geval, zo meldden partijbonzen, zou deze socialist automatisch worden gekozen.

Paniek

Wat rest voor Mandelson is dat Cooper en Kendall - die achter lopen in de peilingen - zich terugtrekken zodat Corbyn in ieder geval niet profiteert van de splitsing van de gematigde stem. Niet dat het veel zou uitmaken. Naaste rivaal Andy 'zoals de wind waait' Burnham, een voormalige Blairite, is inmiddels zover naar links opgeschoven dat hij een vale kopie van Corbyn is geworden. Hoe dan ook: Labour zal de komende jaren zo links zijn als in de jaren tachtig.

De couppoging van Mandelson typeert de paniek onder Blairs discipelen. Onder hun auspiciën kende de Labour Party de succesvolste periode van haar bestaan. Tussen de historische Lagerhuisverkiezingen van 1997 en Blairs voortijdige aftreden in 2007 bestuurden ze het koninkrijk en beheersten ze de arbeiderspartij. De Internationale was vervangen door Things can only get better van D:REAM.

Het moderniseringsproject van Blair werkte zolang het goed ging. Na Blairs aftreden is de partij geleidelijk in haar schulp terug gekropen. Eerst onder Gordon Brown, vervolgens onder Ed Miliband ('Red Ed') en nu onder Corbyn, die tegemoet komt aan nostalgische gevoelens die onder New Labour waren onderdrukt.

Blair heeft zijn wereldreizen afgebroken om zijn erfenis te beschermen. 'Als je hart bij Corbyn ligt, overweeg een harttransplantatie,' luidde zijn goedbedoelde advies. Een van zijn voormalige adviseurs maakte kamerleden die Corbyn hadden voorgedragen uit voor 'imbecielen'.

Sindsdien heeft de steun voor deze Lenin-lite de vorm van een manie aangenomen, te vergelijken met die rond Blair zelf in 1997 en Nick Clegg bij de LibDems in 2010.

Massale verstandsverbijstering

Blair kwam onlangs met een nieuwe waarschuwing. Onder Corbyn wacht Labour niet alleen verkiezingsnederlagen maar ook 'totale vernietiging'. Zijn oud-ministers Jack Straw en Alan Johnson lieten zich ook in zulke bewoordingen uit. Blairs spindoctor Alastair Campbell vergeleek de stemming in Labour met die in Engeland na de dood van prinses Diana in 1997: massale verstandsverbijstering.

Zondag besloot ook oud-premier Gordon Brown zich in de strijd te werpen. Hij noemde Corbyn niet bij naam, maar zei dat een socialistische beleid niet meer geloofwaardig is, 'puur maar impotent'. Ook wees bij erop dat een buitenlandbeleid dat gericht is op het aanhalen van banden met Venezuela, Hamas en het Kremlin weinig goeds belooft. Het was niet onopgemerkt gebleven dat Brown 50 minuten lang heen en weer marcheerde, als een roofdier in een kooi.

Infiltratie

Vooralsnog heeft Ed Miliband zich op de vlakte gehouden, terwijl hij de geest uit de fles heeft gelaten door een verkiezingssysteem te ontwerpen waarbij iedereen die drie pond overmaakt naar Labour een stem kan uitbrengen. Kamerlid Simon Danczuk, een blairite, heeft al voorgesteld om de verkiezingen uit te stellen, omdat er teveel infiltratie zou zijn van ongewenste elementen, waaronder leninisten en Conservatieven.

De prominente blairite Ivan Lewis mengde zich in het tegenoffensief door zijn zorgen te ventileren over de contacten die Corbyn onderhoudt met 'Holocaust-ontkenners, terroristen en enkele onmiskenbare antisemieten'. Corbyn zit niet met al deze aanvallen. Integendeel. De term 'blairite' is voor socialisten van de oude stempel en veel jongeren - het grootste deel van zijn aanhang - een scheldwoord. Het staat voor verraad van idealen, politiek effectbejag, goedkope slogans, marktwerking, zelfverrijking en het bombarderen van andere landen.

Onderwijl blijft Corbyn als een Jesus Christ Superstar door het land trekken. Typerend voor het gemoed was een opmerking die een toehoorder gisteren maakte na een rede in Middlesborough: 'Jeremy, ik ben er trots op dat ik in de ogen van sommige mensen een imbeciel ben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden