Blair is pas 50, maar hij steekt Churchill nu al naar de kroon

'Happy Birthday, dear Tony', zo werd hij zondagavond op de BBC al toegezongen door Cilla Black, op de toon waarmee Marilyn Monroe ooit president Kennedy's verjaardag tot historische gebeurtenis verhief.

Hoewel Cilla Black - een icoon uit de jaren zestig wier seksappeal nog slechts de lachlust oproept - geen Monroe is, zal Blair de ode waarschijnlijk beschouwen als een bevestiging van zijn eigen historische rol. Vriend (Bill Clinton, John Prescott, Peter Mandelson) en vijand (voormalig Tory-leider William Hague) bewierookten hem in het BBC-televisieprogramma en roemden zijn politieke vakmanschap. Vandaag viert de Britse premier zijn vijftigste verjaardag en is hij hard op weg de langst zittende Labourpremier uit de geschiedenis te worden.

Blair laat zich inmiddels alleen nog leiden door 'Blairism', zijn eigen filosofie. 'Een socialist is hij nooit geweest', zei Labour-kopstuk Roy Hattersley in het verjaardagsprogramma. Op zijn dertiende presenteerde hij zich tijdens schoolverkiezingen als Conservatief. En hoewel hij later overstapte naar Labour bleef hij conservatief met een kleine letter. 'Tony Blair PM' is niet voor niets een anagram voor 'Plan B. I'm a Tory'.

'Zijn machtshonger is ongekend', stelde William Hague in het BBC-programma. Aan zijn eigen achterban, aan de kiezers en aan het Lagerhuis denkt hij al geen verantwoording meer te hoeven afleggen. Hij regeert met presidentiële allures - en steekt zelfs Winston Churchill naar de kroon, zij het dat Churchill zijn eigen oorlogsmemoires schreef en Blair dit heeft uitbesteed aan een verslaggever van The Times.

Blair heeft zich de status van aartsvader Abraham al voor zijn vijftigste verjaardag toegeëigend. Afgelopen zaterdag zei hij in een interview met The Times aan 'zijn Schepper te kunnen uitleggen waarom mensen dood zijn gegaan als gevolg van zijn besluiten in de Irak-oorlog'.

De partij rest niets anders dan zich erbij neer te leggen. Sinds de overwinning in Irak, is Blair binnen Labour weer onomstreden. Niemand twijfelt eraan dat hij in 2005 een derde termijn zal nastreven en ook deze verkiezingen met vlag en wimpel zal winnen.

Op zijn vijftigste jaar behoort Tony Blair nog tot de jongere helft van zijn kabinet. In ervaring steekt hij boven bijna iedereen uit: Blair is al twintig jaar parlementariër, negen jaar Labourleider en zes jaar premier. In die tijd heeft hij met opmerkelijk electoraal succes de stofnesten van Labour geveegd. Daarna heeft hij Groot-Brittannië in vijf oorlogen geleid. Hij is er echter niet in geslaagd de publieke voorzieningen (gezondheidszorg, onderwijs) te verbeteren noch het land deel te laten uitmaken van de euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden