Blair in opspraak door hulp aan bedrijf

De Britse premier Blair is alsnog in opspraak gekomen over een helpende hand die hij een 'Britse' ondernemer zou hebben geboden bij een overname in Roemenië....

Van onze correspondent Peter de Waard

LMN Group NV, een op de Nederlandse Antillen geregistreerd staalbedrijf van de zakenman Lakshami Mittal, slaagde er in juli vorig jaar in het Roemeense staatsbedrijf Sidex over te nemen. Nu blijkt dat Mittal daarbij gebruik kon maken van een brief van de Britse premier, waarin de Roemeense regering werd verzekerd dat LMN Group een betrouwbaar bedrijf is dat in 'Groot-Brittannië is gevestigd'.

De Britse krant Sunday Telegraph onthulde afgelopen weekeinde dat Mittal begin 2001 een bedrag van 125 duizend pond in de verkiezingskas van Labour had gestort. Blair ontkende echter in ruil daarvoor een vriendendienst te hebben verricht. Hij zei maandag de brief slechts 'snel te hebben gezien en daarna te hebben ondertekend' . Daarnaast was de brief slechts 'een felicitatietelegram', omdat LMN Group de enige kandidaat was voor de overname van Sidex.

Dit laatste blijkt nu niet het geval te zijn. Ook het Franse staalconcern Usinor had belangstelling. Op 24 juli - toen Blairs brief arriveerde in Boekarest - bracht premier Jospin zelfs een bezoek aan dat land. De Britse ambassade in Boekarest verklaarde dinsdag dan ook dat 'Blairs brief cruciaal was voor het slagen van de deal'.

Blair wordt kwalijk genomen dat hij in de brief de schijn wekt dat LMN Group Brits is, terwijl het enige Britse aan het bedrijf is dat Mittal in Londen woont.

De oppositie viel Blair gisteren in het Lagerhuis fel aan. Op de vraag van de Conservatieve leider Iain Duncan Smith of de premier op de hoogte was van de donatie toen hij de brief tekende, antwoordde een getergde Blair: 'Dit is geen Watergate, dit is Garbagegate (vuilspuiterij).' Hij ontkende te hebben geweten van de donatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden