Update

Blair: geen spijt goede relatie met Kaddafi

De Britse oud-premier Tony Blair heeft er geen spijt van dat hij de nu verdreven Libische leider Muammar Kaddafi in 2004 uit zijn isolement haalde. De Libische ex-dictator heeft volgens Blair de fout gemaakt geen hervormingen in eigen land door te voeren.

ANP
null Beeld reuters
Beeld reuters

Blair zei dat in een interview met persbureau Reuters waarin hij terugkeek op de gebeurtenissen na de aanslagen in New York en Washington op 11 september 2001. Het vraaggesprek werd begin deze maand gehouden, maar is op verzoek van Blair pas vandaag gepubliceerd.

De sociaaldemocraat Blair (58) stond van 1997 tot half 2007 aan het hoofd van de Britse regering.

Kaddafi was lang een paria, totdat Blair in maart 2004 naar Tripoli vloog om hem de hand te schudden. De reden was dat de Libische leider had aangekondigd dat hij zijn pogingen om chemische, biologische en nucleaire wapens te verwerven, zou staken. Dat was volgens Blair 'iets geweldigs voor de wereld'. Bovendien beloofde Kaddafi mee te helpen in de strijd tegen het terrorisme.

Lockerbie
Kort daarvoor had Libië ermee ingestemd een schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden van de vliegramp boven de Schotse plaats Lockerbie. Een Amerikaans vliegtuig stortte daar eind 1988 neer, nadat een bom aan boord was ontploft. Kaddafi leverde uiteindelijk twee Libiërs uit die van die aanslag werden beschuldigd.

Het probleem is volgens Blair dat Kaddafi niet bereid was tot interne hervormingen. De dictator was minder een bedreiging voor het buitenland, maar was wel een bedreiging voor zijn eigen volk, zegt de oud-premier.

Hij zegt dat hij met Kaddafi sprak, toen de opstand tegen de Libische leider was begonnen, en hem zei dat de tijd om op te stappen was gekomen. Kaddafi luisterde niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden