Blair, Chirac en Schröder: VS moeten verdrag ratificeren

De belangrijkste Europese bondgenoten van de Verenigde Staten - Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk - hebben een dramatisch beroep gedaan op de Amerikaanse Senaat om het kernstopverdrag te bekrachtigen....

Reuters en AP

Premier Blair, president Chirac en bondskanselier Schröder waarschuwen de Senaat dat het verwerpen van het verdrag, dat alle kernproeven verbiedt, 'fundamentele meningsverschillen in de NAVO' aan het licht zal brengen. Bovendien zou een Amerikaans nee de verdere verspreiding van kernwapens stimuleren.

De drie staatslieden deden hun oproep via een gezamenlijke brief in de New York Times. 'Het stabiliserende effect van het Verdrag tegen de Verspreiding van Kernwapens uit 1995 wordt ondermijnd', schrijven ze. 'Voor de veiligheid in de wereld dringen wij er bij de Amerikaanse Senaat op aan het verdrag te bekrachtigen.'

Volgens de Republikeinen en Democraten in de Senaat krijgt het verdrag niet de vereiste tweederde meerderheid. De stemming is komende dinsdag. Ook president Clinton heeft opgeroepen het verdrag te steunen. De nieuwe 'minister van Buitenlandse Zaken' van de EU, Javier Solana, noemde verwerping van het verdrag 'een slecht signaal'.

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland ratificeerden het verdrag in 1998. In Rusland gaan de ratificatievoorstellen binnenkort naar de Doema .

Op een conferentie in Wenen deden vrijdag 92 landen ook een verhulde oproep aan India, Pakistan en Noord-Korea om het kernstopverdrag goed te keuren. Dat treedt pas in werking na ratificatie door alle 44 landen die kernwapens kunnen maken. Tot nu toe hebben 41 van hen getekend en 26 bovendien geratificeerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden