Blair blijft erbij: invasie in 2003 was goed idee

LONDEN - 'Ik ben tot de conclusie gekomen dat Tony Blair eindelijk gek is geworden.' Met deze woorden reageerde Boris Johnson maandag op de bewering van de voormalige premier dat de Brits-Amerikaanse inval weinig van doen heeft met het moordlustige offensief van Al Qaida in Irak.

Anders dan Blair geeft de burgemeester van Londen toe dat hij te goedgelovig is geweest toen hij de verwijdering van Saddam Hussein steunde. 'Het is nu evident dat de invasie van 2003 een onwettige dwaasheid was', schreef de prominente Conservatief in zijn wekelijkse Daily Telegraph-column.

In een essay had Blair, wiens premierschap mede dankzij 'Irak' tot een voortijdig einde kwam, zijn onvoorwaardelijke steun aan George W. Bush' avontuur verdedigd. Volgens hem zou de golf van opstanden in de Arabische wereld sinds 2011 ook Irak hebben overspoeld, met of zonder Hussein. 'Sterker, je ziet wat er gebeurt wanneer je een dictator in stand houdt, kijk naar Assad. De problemen gaan niet weg', zo beweerde Blair. Hij pleitte ervoor nu weer in te grijpen, omdat de gebeurtenissen in Syrië en Irak een concrete bedreiging vormen voor het Verenigd Koninkrijk.'

Het leverde hoongelach op van Johnson, die indertijd geen waarde hechtte aan de motieven voor de inval maar wel de verwijdering van Hussein steunde. Hij wees erop dat Al Qaida onder Hussein amper aanwezig was in Irak. Volgens de Conservatief, die wordt genoemd als toekomstig premier, was hij destijds 'hopeloos naïef' door te verwachten dat Londen en Washington een plan hadden voor de wederopbouw. 'Het komt nu op mij over dat het de Amerikanen vooral om de olie ging en zij Hussein bovendien zagen als een blaag die ooit plannen koesterde om Bush sr. te liquideren.'

Johnson is vooralsnog de eerste Conservatief die met een soort mea culpa komt, al voegde hij eraan toe dat het Westen er naar moet blijven streven om de wereld te verbeteren. 'Maar als het mis gaat, moeten we er eerlijk over zijn.' De flamboyante Conservatief was na val van Saddam naar Bagdad gereisd, met de vergeefse hoop om iets te zien wat op wederopbouw leek. Zonder illusies - maar met de sigarenhouder van Tariq Aziz - keerde hij uiteindelijk terug naar Londen.

In het Verenigd Koninkrijk woedt met name een discussie over de leugenachtigheid van Blairs regering in de aanloop naar de omstreden invasie. Al sinds 2009 is de rechter John Chilcot bezig met het zoveelste onderzoek naar de beweegredenen. Er wordt van uitgegaan dat het Chilcot-rapport een tien miljoen pond kostende schijnvertoning zal worden, zeker nadat onlangs bekend is gemaakt dat de letterlijke weergaven van de gesprekken tussen Bush en Blair geheim zullen blijven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden