Blair bereid te getuigen in zaak-Kelly

De Britse premier Tony Blair is bereid persoonlijk en in het openbaar getuigenis af te leggen in de hoorzittingen die gehouden zullen worden naar de zelfmoord van de wapeninspecteur David Kelly....

Van onze correspondent Peter de Waard

Blair gaf vrijdagavond de jurist Lord Hutton opdracht een speciale onderzoekscommissie te leiden naar de dood van Kelly. 'Als Lord Hutton mij wil horen, dan zal ik daar gevolg aan geven', aldus Blair.

Onduidelijk is hoe ver het onderzoek van Lord Hutton zich zal uitstrekken. Formeel is zijn onderzoeksopdracht beperkt tot de zelfmoord van Kelly, maar hij kondigde maandag aan 'net zo diep te zullen graven als hij zelf noodzakelijk acht'. Parlementariërs willen dat Hutton ook de redenen voor de oorlog tegen Irak gaat onderzoeken die op de achtergrond de oorzaak waren van de dood van Kelly. Indien Hutton zo ver gaat, dan zal ook duidelijk worden of de rapporten van de inlichtingendiensten over massavernietigingswapens om politieke redenen zijn aangedikt.

De BBC meldde op 29 mei dat de zinsnede dat Saddam Hussein 'binnen 45 minuten massavernietigingswapens zou kunnen inzetten' door Downing Street aan het rapport was toegevoegd. De belangrijkste bron voor dit verhaal blijkt nu Kelly te zijn, een wapeninspecteur die op de loonlijst stond van het ministerie van Defensie. In juni zei Richard Sambrook - hoofd van de nieuwsdienst van de BBC - nog dat de 'anonieme bron een hoge functionaris van de inlichtingendiensten zelf was'.

Behalve Blair en zijn naaste betrokkenen - zijn perschef Alastair Campbell en minister van Defensie Geoff Hoon - zullen ook talrijke functionarissen van de BBC door Hutton worden gehoord. De namen worden genoemd van directeur Greg Dyke, Richard Sambrook en Andrew Gilligan, de radioverslaggever die met Kelly sprak en als eerste het nieuws bracht.

Hutton zal moeten vaststellen wie verantwoordelijk moet worden geacht voor Kelly's dood: de regeringsinstanties die zijn naam naar buiten brachten waardoor hij onder ondragelijke druk kwam te staan of de BBC die zijn woorden verdraaide. Zijn taak zal niet makkelijk zijn, omdat de belangrijkste getuige - Kelly zelf - niet meer kan worden aangesproken.

Indien Hutton de verantwoordelijkheid legt bij een van de partijen dat zal dat vergaande consequenties hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden